Directorul Finanțelor Publice Alba, reținut pentru evaziune fiscală

Directorul Finanțelor Publice Alba, reținut pentru evaziune fiscală

Directorul adjunct al Direcției Finanțelor Publice Alba, Ioan Dobra, a fost reținut, miercuri, pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, sub acuzația de infracțiuni economice, anunță Mediafax. În acelați dosar au mai fost reținuți și alți trei funcționari ai instituției.

Șeful DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean, a declarat că patru angajați ai Direcției Finanțelor Publice Alba au fost reținuți, miercuri, pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe eliberate de procurori. Între cei reținuți se afla și directorul adjunct al instituției, Ioan Dobra, a adăugat Boicean.

Șeful DIICOT Alba a precizat că, miercuri, au fost audiate 5 persoane de procurori, darn pentru una dintre acestea nu a fost elimerată ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Cei patru reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, relevă sursa menționată.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că a cincea persoană audiată, care nu a fost reținută, este directorul unui grup de firme deținute de cetățeanul italian Luca Anversa, Cosmin Ioan Limbean, care se pare că este și el urmărit în acest dosar. Se pare că acesta a fost audiat în prealabil, marți, cu o zi înainte de a se da publicității acest caz.

Directorul adjunct al Direcției Finanțe Alba este cercetat în acest caz pentru presupusa înfăptuire a infracțiunilor de constituire de grup infracțional în scopul comiterii de infracțiuni, evaziune fiscală, favorizarea infractorului, conflict de interese și omisiunea sesizării organelor de anchetă. Ioan Dobra este fratele senatorului PDL de Alba Nicolae Dobra.

Anchetatorii au declarat că în acest dosar este cercetat și italianul Luca Anversa, patronul unei firme de construcții care activează în județul Alba. Italianul mai este cercetat și într-un alt dosar care vizează implicarea acestuia în constituirea unei rețele de prostituție și recuperatori, fiind acuzat de șantaj și instigare la șantaj.

Miercuri dimineața au fost organizate percheziții la zece locații din Alba, care au avut ca scop colectarea de probe în scopul desființării unei presupuse grupări de infractori specializați în infracțiuni economice și financiare, care beneficia de ajutorul a șase angajați ai Direcției de Finanțe Alba.

Sursa menționează că inițiatorii grupării ar fi Anversa Luca, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena și Goia Ana Maria care ar fi urmărit eludarea plății impozitelor datorate statului prin neevidențierea în actele contabile a veniturilor unor firme în care erau implicați.

Valoarea prejudiciului este estimata la 2.200.000 de lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.