DNA cere aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină

DNA cere aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină

Direcția Națională Anticorupție cere un aviz președintelui României pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, potrivit unui comunicat al instituției.

Noua cerere a procurorilor anticorupție vine în contextul în care, Oprea a fost salvat de colegii senatori, prin vot, atunci când s-a cerut pentru prima dată aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul său.

Iată comunicatul intergral al DNA:

”Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui GABRIEL OPREA, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, având în vedere că au reieșit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în perioada în care deținea funcția ministerială.

Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial).

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României.

Detaliile referitoare la stare de fapt reținută de procurori în cauza respectivă se regăsesc în comunicatul nr. 1150/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”.