Documentarul unui român din SUA, câştigător la Festivalul de Film din Houston

Documentarul unui român din SUA, câştigător la Festivalul de Film din Houston
Foto: akingproduction.com

Un tânăr român care locuiește în America a câștigat premiul Gold Remi la Festivalul de Film de la Houston, pentru cel mai bun film documentar, „Born to be our children”, informează site-ul American Banking News.

Alex King, 20 de ani, adoptat de un cuplu american, a descris prin acest documentar viața copiilor care trăiau în orfelinate, pe vremea dicatorului Nicolae Ceușescu. De asemenea filmul prezintă greutățile pe care părinți le întâmpinau pentru a adopta un copil, interviuri cu familii și viața pe care o duc acum aceștia în Statele Unite.

„Sunt foarte încântat că am obținut premiul Gold Remi la Festivalul de la Houston. Iubesc filmul și cu toate că am avut parte de multe observații moralizatoare, eu am continuat să-mi urmăresc pasiunea în viață. Apoi am încercat să regizez și să editez. Vreau să aduc o schimbare acestei lumi, și asta se poate face prin film”, a declarat Alex King, citat de sursa precizată.

Extras din documentar
: „De ce România? Pentru că aici s-a întâlnit cea mai severă situație în care se pot afla copii dintr-o țară. Dictatorul Nicoale Ceaușescu a vrut să crească populația țării de la 22 la 24 de milioane de locuitori. A interzis avortul, metodele de contracepție și le-a forțat pe femei să nască cinci copii. Cele care nu voiau sau nu puteau, erau obligat să plătească o taxă de infertilitate (…) Circa 130.000 de minori locuiau în orfelinate. Condițiile în aceste instituții pot fi comparate cu acelea din lagărele de concentrare”.

Festivalul Houston Worldfest este unul dintre cele mai importante festivale de film din American de Nord, totodată fiind cel mai vechi festival de filme independente din lume.

În cadrul acestui eveniment, regizori precum Steven Spielberg, George Lucas, Ang Lee, Randal Kleiser, The Coen Brothers, Sike Lee s-au făcut remarcați și au reușit să aibă succes în activitatea cinematografică.

„Să ne vedem fiul atât de entuziasmat este într-adevăr o bucurie pentru noi. Dacă publicul ar știi prin ce provocări a trecut, ar fi la fel de impresionați precum realizările lui”, a declarat Debbie King, mama lui Alex.

Alex King – Born to be our children

Tags: