Dosarul ”țigancă împuțită”, în care Traian Băsescu a fost cercetat pentru furt și insultă, a fost clasat

Dosarul ”țigancă împuțită”, în care Traian Băsescu a fost cercetat pentru furt și insultă, a fost clasat

Judecătorii au decis clasarea dosarului ”țigancă împuțită”, redeschis în urmă cu cinci luni, în care fostul președinte Traian Băsescu a fost urmărit penal pentru furt calificat și insultă.

Dosarul se referă la faptul că în 2007, fostul şef al statului a folosit apelativul „ţigancă împuţită” la adresa unei jurnaliste şi i-a luat acesteia telefonul mobil cu care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket.

Traian Băsescu a primit în 2007 un avertisment de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce s-a stabilit cu unanimitate de voturi că expresia folosită de fostul șef de stat a fost o discriminare, relatează știripesurse.ro.

Decizia a fost contestată de Băsescu la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), însă instanța a respins contestația ca fiind neîntemeiată. Ulterior, fostul președinte a atacat cu recurs hotărârea la Instanța Supremă, fiind admisă în 15 mai 2008.

Magistrații instanței au decis că gestul lui Băsescu asupra jurnalistei nu poate fi încadrat la capitolul contravenții, însă au stabilit că sintagma „ţigancă împuţită” este discriminatorie.