Dr. Mihai Craiu: Ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva cazuri grave de COVID-19 la copii

Dr. Mihai Craiu: Ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva cazuri grave de COVID-19 la copii
Foto: Facebook

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, consideră că „ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva cazuri grave de COVID-19 la copii, însă face apel la calm.

Dr. Mihai Craiu, despre cazurile de COVID-19 la copii

Medicul a mai precizat pentru Agerpres că la copiii caucazieni cu vârste de până la 9 ani, proporţia de pacienţi spitalizaţi este „extrem de mică”, aceştia reprezentând sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu COVID-19 la nivel mondial.

„În principiu, pentru copiii anterior sănătoşi, părinţii celor mai mulţi copii din România nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare. Pentru că toţi ceilalţi copiii de etnie caucaziană din ţări europene, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor români care nu au background etnic diferit, cum ar fi în Statele Unite, unde sunt afroamericani mai mulţi sau în zone unde există copii de origine asiatică.

La copiii caucazieni anterior sănătoşi de vârstă mică, însemnând între zero şi 9 ani inclusiv, proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică. Ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume. Sunt puţini faţă de toate celelalte grupe de vârstă. În afară de faptul că sunt puţini, severitatea nu este foarte mare”, a declarat medicul.

La copiii infectați cu COVID-19, boala seamănă cu alte răceli

Potrivit Dr. Mihai Craiu, la cei mai mulţi copii infectaţi cu COVID-19, boala seamănă cu o „infecţie obişnuită”.

„Părinţii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv români, spun că a semănat cu alte răceli de la grădiniţă din anii precedenţi, adică pot avea febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, ceva expectoraţie, poftă de mâncare mică. Nişte simptome obişnuite, nu există niciunul special, aşa cum sunt la adulţi – lipsa mirosului şi pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… Nu sunt nişte semne speciale la copii.

Spre deosebire de adulţi, copiii, dacă fac complicaţii, nu le fac la plămâni, nu vor fi niciodată în situaţia de a nu avea acces la un ventilator cum s-a întâmplat la adulţi. Ei, în general, fac complicaţii la inimă. Aceasta este principala complicaţie.

„Câtă vreme copilul poate să se joace, să mănânce, să facă un efort, poate să meargă, adică nu pare bolnav de inimă, părinţii nu trebuie să intre în panică, pentru că a făcut această complicaţie şi copilul lor. La cifra aceasta enormă de pacienţi confirmaţi sunt numai nişte sute de cazuri. În Statele Unite, până în 9 septembrie, erau vreo 790 de copii care au făcut boala şi care au fost internaţi în diverse secţii de terapie intensivă în toată America. Ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva, dar nu foarte multe” a mai precizat medicul pentru sursa citată.

Primul copil internat la Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19

Un băiat de 8 ani din Buzău a devenit primul copil român infectat cu COVID 19 care a ajuns la terapie intensivă.

Copilul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, fiind un caz rar, chiar unicat în România, conform Dianei Ionescu, director medical al Spitalului Gomoiu, locul unde se află internat băiețelul.

După ce părinţii băiatului au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, și acesta a prezentat simptome de febră, somnolenţă şi dureri.

Ajuns la un spital din Buzău, acesta a primit diagnosticul de meningoencefalită, fiind transferat apoi în Bucureşti.

În Capitală, micuţul a fost din nou testat cu un test PCR, rezultatul fiind unul pozitiv.

În prezent, băiatul este plasat la Terapie Intensivă, în stare stabilă, nefiind intubat sau ventilat mecanic, însă boala i-ar fi afectat grav plămânii.

Tags:
Ultima oră
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative
20:39 - Octavian Berceanu: Demiterea mea se reflectă direct asupra calității aerului pe care îl respirăm, a vieții pe care o ducem și a modului în care gestionăm mediul și sănătatea noastră (VIDEO)
20:39 - Radu Oprea, despre partidul lui Liviu Dragnea: Au mai fost încercări ale foștilor lideri PSD, dar astăzi niciunul nu este un partid parlamentar (VIDEO)
20:11 - Sorin Cîmpeanu: Certificatul digital nu este o regulă aplicabilă în școli / Se discută și o posibilitate de extindere a testării (VIDEO)
19:55 - DSU o contrazice pe Dana Budeanu și lămurește situația de la Floreasca: Sunt internați 11 pacienți în ATI, dintre care doar 3 sunt vaccinați cu schema completă
19:48 - Sorin Cîmpeanu: Dacă se păstrează viteza de creștere a incidenței în București, vom ajunge la 6 la mie în octombrie. Previziunile specialiștilor spun că pragul va fi depășit pe o perioadă relativ scurtă (VIDEO)
19:31 - Campania de vaccinare înaintează lent: Circa 12.000 de persoane vaccinate în 24 de ore
19:29 - Bucurie mare în familia regală. Prințesa Beatrice a născut o fetiță (FOTO)
19:13 - Petre Cozma, mesaj dur: „Nu o să mai intru în Dinamo, nu mai vreau nimic cu numele lui Marian Cozma acolo”