Concedii medicale fără număr la Societatea de Transport Bucureşti. Şoferii de troilebuz şi de autobuz sunt nemulțumiți că pierd ore întregi pe drumul dintre casă şi depou și reclamă programul extrem de obositor. Închiderea depoului Bucureştii Noi pentru lucrări la magistrala M6 de metrou a fost unul dintre aspectele care au stat la baza acestei situații fără precedent.
După ce depoul Bucureştii Noi a fost închis din cauza lucrărilor la noua magistrală de metrou M6, angajaţii STB s-au văzut nevoiți să gareze autobuzele şi troleibuzele la Vatra Luminoasă, adică la 11 kilometri distanţă. Mulţi spun că din această cauză drumul între casă şi locul de muncă a ajuns să dureze şi 4 ore, la care se adaugă cele 8 ore pe traseu. Epuizarea i-a adus pe șoferi în punctul în care au avut nevoie de concedii medicale pentru a se recupera.
În ultima jumătate a anului trecut cei 80 de şoferi de troleibuz şi autobuz de la depoul Bucureştii Noi au depus peste 200 de certificate medicale, ceea ce înseamnă că în 6 luni, fiecare angajat a avut cel puţin două concedii medicale.
„Foarte greu, eu stau în Militari. Fac 3 ore pe drum când mă întorc şi cu o oră dimineaţa pui că trebuie să vii din timp, 3, 4 ore le pierd pe drum. Nouă ore, nouă odihnă şi drumul de la serviciu până acasă sunt alte activităţi, nu e odihnă”, a spus un șofer, pentru Observator News.
Cei mai mulţi au obţinut scutire medicală pentru probleme cu spatele.
„Problemele sunt cu mijlocul, şolduri, gât. Astea sunt motivele pentru concediile medicale. Asta e şi oboseala. La un moment dat nu mai rezişti”.
„90% dintre noi suntem bolnavi de coloană, de hemoroizi şi aşa mai departe”, au declarat șoferii.
În încercarea de a găsi o soluție, unii s-au văzut nevoiți să se mute mai aproape de depou.
„Fiecare cum se descurcă. Eu mi-am luat apartament în zonă special ca să fiu aproape. Deci m-am mutat dintr-un cartier în altul ca să fiu aproape de serviciu”, a mărturisit un alt șofer.
Conducerea STB susţine că transportul public nu a fost afectat de numărul mare de concedii medicale care au fost cerute, iar că personalul prezent la muncă este suficient pentru ca autobuzele și troleibuzele să iasă pe traseu și să circule conform programului obișnuit.
„În prezent nu sunt probleme în ceea ce priveşte managementul resurselor umane. Parcul circulant programat este respectat în totalitate. Nu avem situaţii de genul că nu avem efectiv personal pentru a ieşi în traseu cu mijloacele de transport în comun”, a declarat Constantin Tobescu, reprezentant STB.
Nu același lucru se poate spune de circulația metrourilor. Nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă, mecanicii de tren şi-au luat scutiri medicale, ceea ce a afectat circulația și timpii de așteptare ai pasagerilor. Atât ieri, cât şi astăzi au circulat doar 15 din cele 18 trenuri.