Ecaterina Andronescu: Am lucrat cu alte substanțe și pe o altă rută de procesare decât a celui pe care l-am fi plagiat. Singurul lucru comun este limba engleză

Ecaterina Andronescu: Am lucrat cu alte substanțe și pe o altă rută de procesare decât a celui pe care l-am fi plagiat. Singurul lucru comun este limba engleză

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a comentat, joi, în cadrul emisiunii ”Aktualitatea B1”, de pe B1TV, acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse recent. (Detalii AICI)

Este vorba despre un articol de cinci pagini, din revista „Analytical Chemistry”, în care este descris un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand aflat sub îndrumarea ministrului. Analiza textului arată că părţi importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă. Articolul, co-semnat de Ecaterina Andronescu, a fost inclus în lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Potrivit hotnews.ro, totul ar fi fost descoperit iniţial în 2006 de către o jurnalistă româncă, dar atunci ziarul la care lucra aceasta a cenzurat publicarea materialului, iar articolul a fost scos chiar şi din arhiva online. Atunci, chimistul olandez Gerard van Ewijk, de la Universitatea Utrecht, i-a confirmat jurnalistei că rezultatele muncii sale au fost copiate „cu neruşinare” şi prezentate drept rezultatele unor alte cercetări.

Ministrul susține că doctoranda sa a urmat o altă cale de cercetare decât chimistul olandez.
Doctoranda mea a lucrat în sinteza unor particule feromagnetice și a unor ferofluide cu destinație precisă, care pot fi utilizate la realizarea unor membrane pentru procesele de separare. Articolul scris de olandez, folosește ferofluidele la realizarea unor substanțe coloide, cu o altă destinație decât noi. Articolul de autor români pornește sinteza acestor materiale, folosind cu totul alte substanțe decât folosește autorul olandez. Am lucrat pe o rută de procesare alta decât autorul olandez; singurul lucru comun este că am folosit limba engleză la redactarea acestui articol” a explicat ministrul Educației.

De asemnea, doctoranda era acuzată că ar fi preluat o imagine dintr-un alt articol. Andronescu a prezentat varianta originală a imaginii, obținută pe probe, într-un laborator din Olanda. Ministrul a prezentat și o scrisoare semnată de șeful laboratorului olandez, în care se confirmă autenticitatea informațiilor.

Teza olandezului este elaborată în 2001. Noi am început să lucrăm la ferofluide în 1991” a mai fost unul din argumentele Ecaterinei Andronescu

O să mă bat cu toate mijloacele legale” a mai spus Andronescu, menționând că va da în judecată pe inițiatorii acuzațiilor.

Andronescu răspunde acuzațiilor de plagiat

Embed: