Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului

Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului
Foto: adevarul.ro

Despre satele din Maramureș se știe că abundă în obiceiuri, tradiții și multe superstiții. O astfel de tradiție este și aflarea sexului fătului utilizând o piesă de la mașina de țesut, anume "bota începătoare", adică tija pe care este legată urzeala pentru a începe țesătura.

Maria Zapca din Săpânța este o viitoare bunică și specialistă în țesutul de război. Imediat ce pânza ei va începe să crească și să formeze sul pe războiul de țesut, va folosi piesa utilajului pentru a afla dacă va fi bunica unui băiețel sau a unei fetițe, scrie adevarul.ro.

"Am fata însărcinată și > mă ajută să știu ce va fi: fată ori băiat. Eu știu fără să mă duc la ecograf" spune aceasta în timp ce pregătește "ecograful". ”O scot de aici şi mă duc cu ea afară. O pun între genunchi şi mă duc cu ochii închişi până la poartă. Şi aştept. Dacă ine (vine – n.r.) bărbat, înseamnă că a fi fecior. Dacă ine o femeie pă drum, înseamnă că a fi fată" a explicat femeia procedeul.

”De câte ori am ieşit, niciodată nu m-am înşelat. Am ieşit la pretene, la cunoştinţe, aici tătă lumea face aşa. De mult, aşa făceau femeile. Nu era ecograf pe vremea aia. Şi după ce o fo’, n-o mărs nime’ la ecograf. Aşa aflau femeile ce au: dacă au băiat sau fată. Dacă erau curioasă să afle ce au, nu mereau la ecograf. Luau începătoarea”, laudă viitoarea bunică metoda străveche.

De altfel, la Săpânța, se păstrează cu conștiintate obiceiurile și tradițiile moștenite din strămoși, încă se mai fac șezători, și nu doar de dragul spectacolului.

Ultima oră
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat pe tot parcusul Congresului (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)