Ecosistem ciudat descoperit într-un lac din Antarctica

Ecosistem ciudat descoperit într-un lac din Antarctica

În adâncurile unui lac din Antarctica, cercetătorii au descoperit movile ce par din altă lume, care prezintă cum arăta planeta în primii ani de existenţă, informează Green Report, citând un studiu prezentat de Astrobio.net.

Movilele au fost “construite” pe fundul lacului de bacterii (stromatolite) pe o perioadă îndelungată de timp.

Formaţiunile se aseamană cu primele asemenea structuri care au apărut în urmă cu miliarde de ani şi au rămas în forma fosilă, reprezentând unele dintre cele mai vechi dovezi ale începuturilor vieţii pe Pământ.

Această descoperire îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine condiţiile în care au apărut primele forme de viaţă.

“E ca şi cum ne-am întoarce la începuturile Pământului”, a declarat Dawn Sumner, geobiolog la Universitatea California.

Cercetătorul a descris descoperirea ca un mare pas înainte în domeniul geobiologiei.

“Sunt niste peisaje microbiene incredibil de frumoase”, spune Sumner.

Grupul de cercetători a sondat multe lacuri antarctice pentru a studia microbii care locuiesc acolo. Cercetatorii spun că nu au mai văzut până acum ceva asemănător cu stromatolitele descoperite în lacul Untersee.

Aceştia studiază stromatolitele fosilizate acum trei miliarde de ani pentru a întelege mai bine cum s-a dezvoltat viaţa pe Pământ.

În prezent, stromatolitele se formează în câteva locuri din ocean, precum coastele vestice ale Australiei şi în Bahamas. Totodată, iau naştere în medii foarte curate, cum ar fi lacurile foarte sărate din Los Andes, sau cele cu apă dulce din Antarctica.