Emilia Șercan, jurnalista de investigație care a dezvăluit mai multe plagiate comise de politicienii de la putere, susține că a fost urmărită vineri dimineață după un termen de judecată la Tribunalul București și nu exclude posibilitatea să fi fost filată „la vedere pentru a fi intimidată”.
Jurnalista este autoarea mai multor anchete de presă în legătură cu plagiatele comise de actorii de la vârful statului. La începutul anului, Emilia Șercan l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, că a plagiat în teza de doctorat, însă instituția abilitată nu a reușit nici până astăzi să verifice lucrarea prim-ministrului. În septembrie, sursele G4Media spuneau că la Parchetul General ar fi în lucru un dosar privind procedura de repartizare aleatorie în care liberalul a obținut anularea sesizărilor de plagiat.
Tot în septembrie, Emilia Șercan l-a acuzat pe liberalul Sorin Cîmpeanu, titular la Educație în acel moment, că „a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și autoamnistieze plagiatul”. După câteva zile de presiune publică, senatorul PNL a demisionat din funcția de ministru.
În aprilie 2019, jurnalista a fost amenințată cu moartea după ce a scris despre plagiatul rectorului de atunci al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Dosarul a fost tranșat prin decizie definitivă în iulie 2021, când fostul rector Adrian Iacob și fostul prorector Mihail Marcoci au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit HotNews.ro.
„Astăzi dimineață am fost urmărită după ce am avut un termen de judecată la Tribunalul București.
S-a întâmplat cu circa o oră înainte de un interviu stabilit cu jurnalista Adriana Nedelea pentru Europa Liberă România, iar întâmplarea am relatat-o în video-ul pe care îl las în comentarii.
Scena s-a derulat la H&M Unirii, la etajul 1 – dau această informație pentru cei care cunosc magazinul și știu cât este de mare.
Episodul spus pe foarte scurt în interviu s-a derulat pe parcursul a circa 15 – 20 de minute, nu a fost o senzație de moment, ci una trezită de faptul că un bărbat singur, neînsoțit, se plimba printre rafturile cu haine și lenjerie de damă, fără să se apropie de vreun umeraș, dar se învârtea exact în zona din magazin în care mă duceam eu.
Când mi s-a părut suspectă prezența acelui bărbat într-un mare H&M gol, în care nu mai erau și alți clienți, am ieși din magazin când l-am văzut întors cu spatele. Am intrat într-un alt magazin pentru câteva minute.
M-am întors în H&M după circa 5 minute sperând să nu îl mai văd – voiam să cumpăr o cămașă pe care o abandonasem pe un stativ de umerașe când ieșisem brusc din magazin mai devreme.
Am intrat înapoi prin H&M Home și am dat în mod neașteptat cu ochii de acel bărbat lângă intrarea/ieșirea din zona cu haine de dame. Părea agitat.
M-am uitat insistent la el și cu o privire deloc prietenoasă. A părut descumpănit câteva secunde, s-a dus înspre scări, a stat câteva secunde ezitând în capul scărilor, apoi a coborât.
Am coborât și eu după el, după câteva secunde de ezitare, însă nu l-am mai văzut nicăieri. Dispăruse.
Nu știu dacă a fost un filaj la vedere pentru a fi intimidată sau dacă cineva e interesat să afle dacă există anumite surse care îmi livrează informații.
Am mai zis-o și cu alte ocazii, o mai zic o dată, în cazul în care azi a fost cea de-a doua variantă: dacă cineva crede că am nevoie de surse ca să dovedesc plagiate și fraude academice, se înșală. Sursele sunt publice, pe rafturile din biblioteci”, a scris jurnalista, vineri seară, pe Facebook.