Emilia Șercan: Site-urile care vând referate, lucrări de licență și doctorate – o industrie în expansiune. Ministerul Educației doar mimează că luptă cu acest fenomen care distruge învățământul (VIDEO)

Emilia Șercan: Site-urile care vând referate, lucrări de licență și doctorate - o industrie în expansiune. Ministerul Educației doar mimează că luptă cu acest fenomen care distruge învățământul (VIDEO)
Foto: Emilia Șercan / Facebook

Site-urile care vând referate, lucrări de licență și doctorate au ajuns o adevărată industrie, un fenomen extrem de nociv pentru sistemul de învățământ. Jurnalista de investigație Emilia Șercan a explicat cum mimează Ministerul Educației că luptă cu această industrie și ce ar fi trebuit să facă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Site-urile care vând lucrări și referate gata făcute, o industrie în expansiune

„E o industrie care s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult în România. Cumva paralel cu ce s-a întâmplat în altă țări din lume, nu doar din Europa, pentru că e o industrie în expansiune.

În România s-au schimbat lucrurile puțin în paralel cu creșterea eocnomică. Acum, studenții noștri, mai ales cei care lucrează sau au surse financiare din familie, își permit să plătească pentru aceste lucrări. Înainte, ele erau destul de scumpe raportat la puterea de cumpărare.

Acum, pentru că prețurile sunt relativ mici, pentru că există și o piață concurențială cu foarte multe astfel de site-uri, s-a ajuns la aceasră cifră globală de afaceri de vânzare a acestor lucrări care urcă spre 100 de milioane de lei”, a explicat jurnalista de investigație.

Ministerul Educației se face că luptă cu o problemă care distruge competiția în mediul academic

Șercan a explicat apoi și cum se face Ministerul Educației că luptă cu această industie.

„Problematic e că, prin noua Lege a Învățământului Superior, Ministerul Educației a reglementat pedepsiterea celor care vând aceste lucrări, dar o să asistem la ce asistăm de foarte mulți ani în multe alte situații: reglementăm lucrurile, avem bifat în legislație, dar problema e de aplicare.

Atât timp cât o persoană care are astfel de site-uri și vinde astfel de lucrări se poza cu ministrul în exercițiu al Educației Sorin Cîmpeanu, despre ce tip de control sau seriozitate al controlului vorbim?

Ministerul Educației, dacă voia să facă curățenie și să elimine această problemă – care distruge învățământul, șansele competiționale reale, meritocrația în sistemul academic și universități – putea să scoată în afara legii aceste site-uri, cum s-a întâmplat în Marea Britanie recent”, a mai afirmat jurnalista Emilia Șercan, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`