Epidemiologii au descoperit că Omicron a făcut „pui”: „Noua subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă ”

Epidemiologii au descoperit că Omicron a făcut „pui”: „Noua subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă ”
Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului s-a răspândit îngrijorător în ultima săptămână, conform INSP. Foto: Pixabay

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, este cel care  a atras atenţia asupra faptului că a fost identificată o nouă subvariantă Omicron.

”Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter – epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă.”

”Iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1)  această subvariantă  B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat universitarul pentru Adevărul.

Popovici a mai spus și că mămemntan este prematur ca specialiştii să se pronunţe pentru perspectiva unui val 6 produs de această sub-variantă.

„Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante.”

”Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a mai spus profesorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră