EXCLUSIV // Celebru medic infecționist, despre noul record al deceselor COVID: “O cauză este supraaglomerarea spitalelor. Se caută locuri la ATI și uneori până se găsește pacientul moare”

EXCLUSIV // Celebru medic infecționist, despre noul record al deceselor COVID: “O cauză este supraaglomerarea spitalelor. Se caută locuri la ATI și uneori până se găsește pacientul moare”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Un nou record al deceselor cauzate de noul coronavirus a fost raportat joi de către Grupul de Comunicare Strategică, această evoluție tragică a pandemiei fiind o consecință a supraaglomerarii secțiilor de terapie intensivă, potrivit medicilor infecționiști.

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat joi un nou bilanț al epidemiei de COVID-19 în România, iar acesta a consfințit două recorduri negative – 4.902 cazuri noi depistate la nivel național și 98 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 939 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Într-o declarație pentru B1.RO, medicul Miftode Egidia Gabriela, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ” Gr. T. Popa” din Iaşi, a precizat faptul că este de așteptat ca numărul deceselor să crească pe măsură ce numărul cazurilor noi de coronavirus sporește la rândul său.

O cazuă este supraaglomerarea spitalelor. La un moment dat pacienții au nevoie de oxigen. În momentul în care dorim să îi transferăm în terapie intensivă, așa cum se făcea într-o formulă foarte simplă înainte, acum este foarte dificil, se caută locuri și uneori până se găsește un loc pacientul moare. Deci o cauză este și dificultatea aceasta a găsirii locurilor în terapie intensivă și bineînțeles numărul mare de cazuri severe”, a explicat medicul infecționist.

O particularitate a cazurilor este cea reprezentată de pacienții care au refuat internarea, în ciuda simptomelor și care revin la medici când boala se agravează:

“Avem cazuri severe în care de multe ori pacienții au rămas acasă, au refuzat internarea, chiar dacă aveau elemente de severitate, erau cu pneumonie, aveau niște forme medii și au refuzat să se adreseze medicului. Au venit abia după 5-6 zile, când se știe că este acel moment de agravare din cauza unei furtuni care se produce în cursul bolii COVID-19”, a mai precizat medicul.

Medicul Miftode Egidia Gabriela a mai precizat că numărul deceselor este proporțional cu numărul cazurilor noi de coronavirus și se află în strânsă legătură cu evoluția acestora:

“Există un procent de cazuri critice, cam 5% cu mici variații, în funcție de regiuni. Mereu trebuie să luăm în calcul și posibilitatea ca această boală să evolueze la persoane cu factor de risc major. Știm foarte bine că este diabetul zaharat. Deci în funcție de proporția cazurilor care au diabet zaharat s-ar putea să asistăm la o agravare. De asemenea, este obezitatea, care până acum nu a fost luată în calcul foarte mult. Aceasta este un element foarte agravant. Mai sunt și bolile cardiovasculare, bolile hepatice, dar acestea sunt principalele. Mereu trebuie să ne raportăm la grupul populațional care dezvoltă boala”, a conchis medicul infecționist.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis