EXCLUSIV // Decizia CCR care permite pacienților COVID-19 asimptomatici să plece din spitale, criticată dur de medici: „Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii”

EXCLUSIV // Decizia CCR care permite pacienților COVID-19 asimptomatici să plece din spitale, criticată dur de medici: Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia Curții Constituționale potrivit căreia pacienții depistați pozitiv cu COVID-19, dar care nu au simptome nu mai pot fi ținuți în spital fară acordul lor pentru că li s-ar încălca drepturi fundamentale este aspru criticată de reprezentanții corpului medical. Emilian Imbri, manager al Spitalului Dr. Victor Babeș din București a decalart pentru B1.RO că această decizie este împotriva sănătății comunitare.

Mai mult ea creează mari confuzii din punct de vedere legislativ, în lui Emilian Imbri fiind în continuare interzisă externarea la cerere a pacienților infectați cu COVID-19 care sunt asimptomatici pentru că intră sub incidența reglementărilor care nu permit lăsarea liberă în comunitate a pacienților contagioși.

“Această interpretare a CCR, că ar putea să plece când vor pacienții, este împotriva a ceea ce înseamnă sănătate comunitară și noi nu o să putem să mergem decât pe ceea ce este în vigoare. Când o să schimbe Ministerul Sănătății dispozițiile, desigur le vom aplica.

Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii. Au venit și au spus că nu ar dori să rămână internați dar nu au avut cum să refuze. Au semnat că se internează, cu posibilitatea de a reclama în viitor sau de a ne da în judecată pe noi sau pe Minister. Acum, desigur, doresc să plece acasă la cerere ceea ce este iarăși împotriva ceea ce aveam noi legislativ și trebuie să explicăm totuși că nu poți să dai drumul unor bolnavi care sunt infecto-contagioși într-o comunitate. Este foarte grav acest lucru și nu și-l poate asuma nimeni”, a declarat medicul Emilian Imbri.

Situația pacienților internați laSpitalulDr. Victor Babeș din București

În ceea ce privește situația pacienților infectați cu COVID-19 de la Spitalului Dr. Victor Babeș din București, Emilian imbri a precizat că s-a constatat o creștere a cazurilor de COVID-19 în ultimele zile, însă nu se poate vorbi în acest moment despre o situație care să nu poată fi gestionată.

“Desigur numărul pacienților e mai mare decât acum câteva zile, dar nu depășește capacitatea noastră de a gestiona situația. Avem în jur de 300 de pacienți internați. Avem externări zilnice, câte 20-30. Avem internări câte 20-25 și nu avem ocupată toată capacitatea”, a declarat medicul Emilian Imbri.

Cum motivează CCR decizia

Judecătorii Curţii Constituţionale au redactat motivarea deciziei potrivit căreia internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor Covid-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale. Judecătorii susțin că aceasta este o „veritabilă privare de libertate”.

„Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenţiei de ordin social medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiţie efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acţiunii şi să dispună eliberarea persoanei deţinute nelegal”, spune motivarea.

În privinţa internării cu forţa a unui pacient, CCR atrage atenţia că măsura este în Codul Penal şi în Legea sănătăţii mintale, dar că aceasta este dispusă de judecători.

„Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată însă ca fiind suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii”, susțin judecătorii CCR.

Referitor la situația creată, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că, la ședința de Guvern de săptămâna viitoare, va fi promovat un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare. În ceea ce privește stuația din spitale, secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția că sunt unități medicale care au secțiile ATI pline și că se va începe evacuarea pacienților COVID-19 grav bolnavi.

Ultima oră
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. Au fost raportate 2.600 de cazuri în ultimele 24 de ore
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)