EXCLUSIV // Ion Iliescu, acuzat de mușamalizarea evenimentelor din Decembrie 1989, de asociațiile revoluționarilor. Cine a tras la Revoluție. Andrei Ursu: „Erau puțini, dar foarte bine antrenați”

EXCLUSIV // Ion Iliescu, acuzat de mușamalizarea evenimentelor din Decembrie 1989, de asociațiile revoluționarilor. Cine a tras la Revoluție. Andrei Ursu: „Erau puțini, dar foarte bine antrenați

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a oferit prima reacție după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit faptul că decizia Guvernului, de desființare a InstitutuluiRevoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), condus de către Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, este neconstituțională.

De asemenea, Andrei Ursu i-a acuzat pe liderii Institutului de mușamalizare, acțiune care continuă demersurile asociațiilor de revoluționari de la începutul anului. Mai mult, a oferit publicului larg informații despre persoanele care au tras la Revoluție, în baza unor documente și declarații ale martorilor, studiate în ultimii 30 de ani, pe care IRRD nu și le asumă, potrivit fiului disidentului anticomunist.

Structuri speciale din cadrul Securității au tras la Revoluție, susține Andrei Ursu, potrivit căruia informațiile nu au fost comunicate, din cauza unui „ordin”.

„Sincer, mi se pare puțin absurdă (n.r. – decizia CCR). Ei (n.r. – CCR)doresc să rămână cu acest Institut cenu a produs niciun studiu care să numească vinovații din Decembrie 1989.

Au avut oameni serioși în cadrul IRRD, oameni din mediul academic șiau fost intervievați foarte mulți martori. În acele caiete ale Revoluției există nenumărate mărturii care spun că au existat teroriști care au tras cu intenție. Revoluționari, militari, martorii evenimentelor au dat aceste date, dar la nivel instituțional nu s-a comunicat identitatea acelor persoane.

Analizând statutul IRRD-ului, am descoperit că scrie că misiunea lor este să descopere faptele, crimele, dar explicit, ‘nu ne interesează autorii’. Mi s-a părut că programatic, nu au vrut să-i deranjeze pe securiști”, a declarat Ursu pentru B1.ro.

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu: „La IRRD existau datele despre Revoluția din 1989, dar nu s-a pus punctul pe ‘i'”

Cu acest prilej, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu a oferit mai multe detalii despre cei care au tras la Revoluție. În opinia acestuia, românii ar fi putut afla adevărul despre evenimentele din ’89 încă din 2004-2005, când a fost înființat IRRD, pentru că fuseseră colectate suficiente informații.

„Aveau (n.r. – cei care au tras la Revoluție)dispozitive de ochire pe timp de noapte, aveau salopete negre, arme cu pat scurt, rabatabil, cu infraroșu. Erau un alt tip de luptători. Erau puțini, dar foarte bine antrenați, care au creat acel haos și acea teroare.

Structurile au fost dejucate de către Iulian Vlad (n.r. – fost șef al Securității, secretar de stat la Interne, membru PCR), care în 30 ianuarie 1990 a spus ‘Direcția a 5-a, Securitatea Municipiului București’. Ei aveau oameni în subordine, case conspirative. Au existat chiar și arabi, studenți în București, care au și fost arestați în 1990, antrenați de Securitate. Suntmartori spun acest lucru. Sunt multe date, dar s-au mușamalizat faptele. Ceea ce este important este că la Institut au existat aceste date. Ei (n.r. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu) le știau, dar nu au vrut să-i numească (n.r. – pe cei care au tras la Revoluție). Probabil, ca să nu-i supere (n.r. – Securitatea).

Documentele există, dar nu s-a pus punctul pe ‘i’. Multe date despre cine a tras se știau din ianuarie 1990. Existau multe date, iar din primul an sau al doilea an de funcționare al Institutului cred că se puteau comunica datele, vinovații”, a declarat Andrei Ursu pentru B1.ro.

Andrei Ursu: „Nu vom renunța. Este o rușine ca de 30 de ani să nu ni se spună cine a tras la Revoluție”

În prezent, asociațiile de revoluționari așteaptă motivarea CCR cu privire la desființarea IRRD și pregătesc o nouă acțiune.

„După motivare, Parlamentul are posibilitatea să ia act și să corecteze ce e neconstituțional în acea formulă, pentru că în sine, a ține cu forța acest Institut pe care partidele nu-l vor, pentru că nu au descoperit nici măcar un vinovat, nici măcar un trăgător, un criminal de la Revoluție, este strigător la cer.

Noi (n.r. – asociațiile de revoluționari) suntem în așteptare. Rămâne să vedem motivarea șidacă vom propune un nou plan de atac. Nu vom renunța. Este o rușine ca de 30 de ani să nu ni se spună cine a tras la Revoluție, din cauza acestui Institut.

Au existat cercetători care-și făceau treaba, dar probabil că s-a dat ‘ordinul pe unitate’ – ‘nu vă băgați în subiectul teroriști!'”, a mai precizat Andrei Ursu.

Cine a fost Gheorghe Ursu, tatăl lui Andrei Ursu

Andrei Ursu a scris și o carte despre Revoluția Română, „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989″, care se bazează de documente și declarațiile martorilor evenimentelor care au schimbat radical România, în urmă cu aproape 32 de ani.

Gheorghe Ursu a fost arestat în septembrie 1985, după ce o colegă de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, l-a denunțat la Securitate. Ursu a decedat în noiembrie 1985, la ordinul agenților de Securitate. Colegii de celulă erau puși să-i aplice corecții fizice, iar ofițerii repetau „tratamentul”, parte a „protocolului” de interogare.

Gheorghe Ursu a fost inginer constructor – șef de atelier și scriitor.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE