EXCLUSIV // Medicul Virgil Musta, despre persoanele depistate pozitiv cu COVID-19 după prima doză de vaccin: „Protocolul românesc recomandă să se prezinte pentru rapel la 28 de zile după izolare”

EXCLUSIV // Medicul Virgil Musta, despre persoanele depistate pozitiv cu COVID-19 după prima doză de vaccin: Protocolul românesc recomandă să se prezinte pentru rapel la 28 de zile după izolare
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

EXCLUSIV // Mai multe cazuri de infectări cu coronavirus au fost depistate și în România la scurt timp după efectuarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19. Deși cercetătorii nu au găsit dovezi că există o legătură între vaccinare și infectarea cu noul coronavirus, cei care se află într-o astfel de situație se confruntă cu o dilemă: în ce condiții se mai pot prezenta la centrul de imunizare pentru efectuarea rapelului?

În ce condiții mai pot face rapelul persoanele depistate pozitiv cu COVID-19 după prima doză de vaccin

Medicul Virgil Musta, de la spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a precizat pentru B1.RO că există trei posibilități în cazul persoanelor care sunt depistate pozitiv cu COVID-19 între prima doză de vaccin și efectuarea rapelului:

“Există trei atitudini în acest sens. Protocolul american prevede că toate aceste persoane pot face rapelul după ce ies din izolare dacă nu mai au simptome, adică în situația în care starea generală este una bună.

Protocolul european recomandă ca la 28 de zile de la depistare aceste persoane ar putea face rapelul.

Protocolul nostru sau discuțiile din România referitoare la acest caz precizează că rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la finalizarea izolării. Deci 28 de zile după ce trec cele 14 zile de izolare”, a declarat medicul Virgil Musta.

Cum pot fi explicate cazurile de infectare cu COVID-19 după vaccinare

După cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

O altă explicație poate fi că persoana, în momentul vaccinării, se afla fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.

În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE