Expert ONU: Europa ar trebui să se pregătească pentru perioade de secetă şi inundaţii

Expert ONU: Europa ar trebui să se pregătească pentru perioade de secetă şi inundaţii
Foto: indiatalkies.com

 Europa ar trebui să se pregătească pentru perioade de secetă şi inundaţii, ca urmare a schimbărilor climatice, a avertizat un specialist din cadrul Grupului Interguvernamental de experţi în Evoluţia Climatului (GIEC) scrie AFP.

„Schimbările climatice vor ridica două probleme majore, privind apa, în Europa: secetă în sudul Europei şi o creştere a înundaţiilor în alte zone”, a spus în timpul unei conferinţe, Zbigniew Kundzewicz, autorul capitolului privind resursele de apă, din raportul GIEC.

„ Practicile actuale de management al apei ar putea fi neadecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice”, a adăugat specialistul.

Conform spuselor climatologului polonez, sudul Europei va fi mai afectat decât nordul, întrucât există dovezi care indică o vreme mult mai caldă şi o secetă prelungită, care vor provoca deficit de apă, afectând agricultura, în timp ce energia hidroelectrică va înregistra o scădere a producţiei cu 20 până la 50%.

De asemenea cantitatea de precipitaţii va creşte, ca urmare a încălzirii climatice, ridicând îngrijorări asupra inundaţiilor subite, ca cele care au lovit Europa de Est, în august 2002.

Climatologul a subliniat faptul că oraşele betonate absorb mult mai puţină apă decât zonele rurale, în timpul unor ploi abundente.

Ultima oră
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali