Fermierii din sudul României devin tot mai pesimiști în privința culturii, după ce, Oltenia se deșertifică de la an la an. Asta i-a împins să renunțe la clasicele fructe plantate până acum și să cultive arbori exotici precum kiwi, curmali și kaki.
Oltenia se confruntă cu temperaturi tot mai mari, în fiecare an, iar pământ devine din ce în ce mai uscat, nemaifiind folositor pentru plantații, conform observatornews.
Lângă Dăbuleni, comuna în care se cultivă cei mai buni pepeni, dar terenuri sunt acoperite cu nisip, un fenomen ciudate pentru țara noastră, iar localnicii se străduiesc să își țină recoltele în viață.
Solul nisipos nu este prielnic pentru culturile românești, iar fermierii au fost nevoiți să se reorinteze.
„Mergem in special ca si noutate spre speciile iubitoare de căldură, curmalul chinezesc, kaki, kiwi, fistic. Migdalul se comporta foarte bine”, spune Aurelia Diaconu, director Statiunea de Cercetare Dabuleni.
O tremie din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone cu risc de deșertificare, iar specialiștii cred că o soluție care ar opri acest fenomen ar fi împădurirea.