Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să angajeze persoane cu handicap, altfel datorează bani la stat

Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să angajeze persoane cu handicap, altfel datorează bani la stat

Autoritățile și instituțiile publice precum și persoanele juridice publice sau private cu mai mult de 50% de salariați au obligația să încadreze în muncă persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, potrivit OUG nr 60/2017.

Societățile care nu angajează persoane cu dizabilități trebuie ori să plătească lunar o sumă reprezentând salariul minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă către stat, cu precizarea că anterior această obligație a fost la nivelul de 50% din salariul minim brut garantat în plată.

Potrivit actului normativ, de la 1 septembrie se aplică următoarele reguli:

a.Se dublează contribuția operatorilor economici pentru neîncrederea persoanelor cu handicap

b.Operatorii economic ice datorează contribuția ăpentru neîncadrearea persoanelor cu handicap trebuie să achite direct bugetului de stat contribuția, fără ca aceștia să aibă posibilitatea să diminueze sumele datorate cu bunuri și servicii achiziționate de la unități protejate.

Potrivit Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016, numărul persoanelor cu dizabilități era de 786.546, din care 706.401 persoane adulte. Numărul persoanelor adulte cu dizabilități angajate în muncă era de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numărul persoanelor care pot fi angajate.

În acest context, măsura dublării plății de la 50% la 100%, pune ăn dificultate unitățile private cu peste 50 de salariați pentru că apare o nouă obligație de plată căytre bugetul de stat, fără posibilitatea imediată a identificării unor resurse financiare în bugetul propriu de acoperire a cestei noi taxe, scrie Feromet.

“Totodată, specificul societății noastre, respective prelucrarea metalelor, în care munca nu este tocmai ușoară, nu permite încadrarea persoanelor cu dizabilități”, menționează reprezentanții firmei citate.

“În opinia noastră singurul scop al modificării Legii nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin OUG, este dublarea taxei pentru neangajare de persoane cu handicap care va conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu și la crearea de noi locuri de muncă”, adaugă aceștia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`