UPDATE: Mina marină din raionul maritim Eforie a fost distrusă, anunță MApN. A fost a doua intervenție de acest gen a Forțelor Navale de la începutul războiului din Ucraina (FOTO)

UPDATE: Mina marină din raionul maritim Eforie a fost distrusă, anunță MApN. A fost a doua intervenție de acest gen a Forțelor Navale de la începutul războiului din Ucraina (FOTO)
Foto: Facebook @ Forțele Navale Române

UPDATE, 31 iulie, ora 22.10: Ministerul Apărării Naționale a anunțat, duminică seară, că mina marină aflată în derivă în raionul maritim Eforie a fost distrusă de echipa de scafandri a Forțelor Navale Române.

„Scafandrii de luptă EOD au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie. Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții”, a precizat MApN.

Scafandrii militari au constatat că era vorba despre o mină marină de tip YAM, „care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești”. Ea a fost transportată într-un raion de siguranță și distrusă prin explozie.

„După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia”, a mai spus MApN.

Știrea inițială: Ministerul Apărării Naționale a anunțat, duminică, că o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române execută o misiune de distrugere a unei mine marine, în raionul maritim Eforie.

MApN, detalii despre misiunea efectuată de Forțele Navale pentru distrugerea minei marine

Potrivit MApN, mina este în largul țărmului românesc, travers de Eforie.

„O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, execută astăzi 31 iulie, o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie”, se arată în comunicatul MApN.

Mina fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă.

„Intervenția scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații. Imediat, conducerea Forțelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenție în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației și eliminarea pericolului din apele teritoriale românești”, se mai arată în același comunicat.

MApN a precizat că echipa Forțelor Navale a început misiunea în jurul orei 19:30.

Urmăriți B1TV.ro și pe