Francezii sunt cei mai civilizați turiști de pe plajă potrivit unui editorial Financial Times

Francezii sunt cei mai civilizați turiști de pe plajă potrivit unui editorial Financial Times
Singurii care mănâncă pe plajă sunt britanicii și olandezii, sursă foto: captură YT

„În fiecare vară, joc jocul meu preferat pe plajă: ghici naționalitatea. Deși sper întotdeauna să fiu surprinsă, este ridicol de simplu. Micul golfuleț breton de lângă casa socrilor mei unde eu și familia mea am avut norocul să ne petrecem vacanța în ultimii 15 ani, este foarte, foarte francez.” – scrie autoarea editorialului.

Sunt previzibili și foarte discreți

Comportamentul pe plajă are reguli destul de stricte. Fără muzică, fără grătare, dar se fumează din belșug. Există o regulă nerostită, dar strictă, de a nu mânca pe plajă.

De obicei, singura mâncare pe care o poți observa este un pachet de biscuiți cu ciocolată în pachetele de carton ondulat – care va apărea la ora 16:00, dar niciun sandviș.

Singurii care mănâncă pe plajă mâncare mai complexă sunt britanicii și olandezii. Toți ceilalți iau prânzul acolo unde sunt cazați – plaja se golește la ora 12:45 fix.

Există și o predictibilitate practică în ritualulile francezilor pe plajă. Cozile de la supermarket sunt insuportabile în luna august. Cel mai bun moment pentru a merge la cumpărături, potrivit cunoscătorilor, este la ora 9 dimineața, când majoritatea oamenilor fac jogging, sau la ora 14, când toată lumea bea o cafea și un pătrat de ciocolată după prânz.

Traficul este și el previzibil. Atât de previzibil încât există chiar și un site web de predicție a traficului – „Bison Futé” – care evidențiază „les weekends rouges”, acele weekenduri lungi cheie (în jurul datei de 14 iulie și 15 august) când nu are literalmente niciun rost să te urci în mașină.

Urmăriți B1TV.ro și pe