Fraudă la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu: E o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică. Soluția stă tot în tehnologie – digitalizarea proceselor de evaluare și examinare (VIDEO)

Fraudă la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu: E o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică. Soluția stă tot în tehnologie - digitalizarea proceselor de evaluare și examinare (VIDEO)
Schimbări radicale la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Computerizarea examenelor, pe agenta ministrului Cîmpeanu

Subiectele la proba scrisă a Bacalaureatului de toamnă au apărut pe rețelele sociale chiar de la începerea examenului. Elevii le-au cerut astfel colegilor de acasă să le rezolve cerințele. Au fost identificate cinci licee din cinci județe în care BAC-ul a fost fraudat.

„E o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică”, a declarat ministrul Educației, pentru B1 TV. Sorin Cîmpeanu a explicat apoi cum s-au diversificat încercările de fraudare a examenului. Ministrul a precizat că soluția stă tot în tehnnologie – digitalizarea proceselor de evaluare și examinare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Talk B1”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre fraudele de la Bacalaureat

„Au vizionat înregistrările video și a putut fi făcută localizarea. Nu e o premieră. ÎÎn fiecare zi de examen s-au întâmplat aceste lucruri. Zilele trecute, ieri și alaltăieri, au fost eliminați 19, respectiv 29 de candidați pentru aceleași motive. În sesiunea de vară au fost zeci de candidați eliminați pentru exact aceleași motive – fraudă cu ajutorul mijloacelor electronice.

Încă de anul trecut am constatat că evoluția tehnologiei a susțint aceste tentative de fraudă. Este vorba de camere video minuscule în masca de protecție sau montate în nastue sau în cravată. Căști minuscule care nu pot fi detectate și care se pun direct pe timpan. Sunt complet invizibile. Sunt căști și camere video wi fi conectate la dispozitive electronice, telefoane de exemplu, care nu sunt în sala de examen. Camera transmite către telefon imaginea, iar prin căști li se transmite rezolvarea subiectelor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Acesta a punctat apoi că persoanlul din învățământ nu are mijloace legale, pentru că nu poate și nu trebuie să aibă dreptul de a percheziționa elevii. Nici mijloacele tehnice nu există pentru a combate aceste tentative de fraudă: „Soluția de bruiaj presupune 7.000 de sisteme de bruiaj, că sunt 7.000 de săli în care să dă examen simultan. Presupune supunerea elevilor la o doză ridicată de radiații”.

„E o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică. Singura soluție care poate exista e aceea a digitalizării proceselor de evaluare și examinare, deci o contracarare a acestor tentative de fraudă, bazate pe evoluțiile tehnologice, tot prin evoluții tehnologice”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Este un fenomen care, din păcate, se amplifică, deși înainte de ficare probă candidații semnează că au luat la cunoștință că nu au voie cu mijloace electronice. Semnează, își asumă răsunderea. E un lucru care, din păcate, se dezvoltă tot mai mult”, a mai precizat ministrul.

Întrebat ce riscă cei prinși că au trișat, Cîmpeau a răspuns: „Sunt eliminați din examen. Există interdicția de a se prezenta la următoaree două sesiuni de examen”.

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că „tocmai ce am primit zilele trecute o decizie a instanței cu privire la un elev eliminat din examenul de Bacalaureat, în sesiunea din vară, care a fost repus în drepturi și a fost eliminată decizia de eliminare din examen în instanță. Deciziile instanței se execută. Nu am mai mult de comentat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)