Gabriel Predica de la Solidaritatea Sanitară a precizat marți seara, în emisiunea Bună, România, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir că asistentele medicale au ajuns să fie plătite în sistemul public sub salariul mediu net. În același timp, medicii la stat deși muncesc peste 240 de ore pe lună din cauza gărzilor care pot ajunge și la 18 ore, sunt plătiți mult mai puțin comparativ cu ceilalți bugetari:
„Este totuși o temă falsă faptul că în sistemul de sănătate avem salarii foarte mari și am să revin și la problema medicilor pentru că și acolo sunt mai multe de discutat. În cazul asistentelor medicale, o asistentă medicală în sectorul sanitar publică câștigă în medie 4.200 de lei. Câștigul salarial mediu net este de 4.554 de lei. Asistentele medicale în sistemul public sunt asistente medicale cu studii superioare, postliceale. Reprezentăm 40% din salariații din sistem care câștigă sub salariu mediu net pe economie. În cazul infirmierelor, brancardierelor, personalul nemedical situația este și mai dramatică. Infirmierele câștigă undeva la 2.300-2.500 de lei. Depășesc această sumă eventual prin sporurile de tură sau sporurile pentru asigurarea continuității”.
Potrivit sindicalistului, salariile medicilor nu au mai fost actualizate din martie 2018, deși inclusiv acea creștere nu era una echitabilă:
„Medicii au beneficiat în martie 2018 de o creștere salarială însă doar pe norma de bază. În ceea ce privește garda suplimentară, medicul efectuând chiar 5-6-7 gărzi a câte 18 ore fiecare într-o lună. Medicul este plătit cu un tarif orar la nivelul salariului lui din ianuarie 2018. Dacă vom cumula cele două contracte de muncă, medicul ajunge să lucreze undeva la 240 de ore iar tariful lor ar scădea. Medicul nu mai câștigă atât de mult per tarif orar raportat la alte categorii de bugetari”.