Garry Kasparov spune ce condiție ar trebui să îndeplinească sportivii ruși pentru a participa la competiții: „Să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul!”

Garry Kasparov spune ce condiție ar trebui să îndeplinească sportivii ruși pentru a participa la competiții: „Să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul!”
Garry Kasparov consideră că lideri precum Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la actuala situație din Ucraina. Foto: Hepta/Lino Mirgeler

Garry Kasparov a declarat că sportivii ruși care susțin războiul din Ucraina ar trebui interziși de la competiții. Declarațiile au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti cu ocazia deschiderii turneului de şah Superbet Chess Classic Romania 2022.

Șahistul este de părere că sportivii ruși ar trebui acceptați la competiții cu condiția de a semna o scrisoare publică prin care condamnă războiul, ceea ce ar fi făcut Ian Nepomniaşci, care poate juca sub steag netru.

„Să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul”

Garry Kasparov s-a declarat un susținător al suspendării sportivilor ruși  care susțin războiul lui Putinși a mărturisit că speră ca Federația Internațională de Șah să nu abandoneze această decizie.

„Am fost întrebat mereu despre participarea sportivilor ruşi la competiţii. Eu consider că oricine susţine acest război criminal merită să plătească acest preţ. Sportivii ruşi în opinia mea ar trebui acceptaţi cu o singură condiţie, să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul. De exemplu, Ian Nepomniaşci a semnat o scrisoare, ca şi alţi jucători de şah, prin care condamnă războiul.

De aceea Nepomniaşci poate participa azi la acest turneu sub steag neutru. Orice sportiv care arată susţinere faţă de războiul lui Putin trebuie interzis şi exclus din competiţiile sportive. Este un preţ de plătit pentru că ştim ce s-a întâmplat în Germania acum 80 de ani. De aceea susţin suspendarea sportivilor şi mă aştept ca Federaţia Internaţională de Şah să menţină această decizie”, a afirmat fostul campion mondial, potrivit ziare.com.

„Viziunea mea binară mă ajută să navighez în apele tulburi ale politicii mondiale”

Marele șahist a declarat că se implică activ în ajutorarea Ucrainei care luptă împotriva agresiunii lui Putin.

„Din 2005 când m-am retras din şah şi chiar şi dinainte eu nu am separat viaţa mea de lumea exterioară. Iar acum sunt foarte activ în ajutorarea Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Viziunea mea se cunoaşte, m-am exprimat de multe ori pe teme politice şi geopolitice, iar atitudinea mea este una directă în această privinţă, la fel ca atunci când jucam şah.

Să gândeşti în alb şi negru doare uneori. Politica este gri şi trebuie să fii flexibil. Dar în istorie şi chiar şi în zilele acestea lucrurile sunt albe sau negre. Nu este vorba de şah, dar sunt albe şi negre. Iar atitudinea directă este singura cale de a vedea lucrurile corect. De aceea viziunea mea binară pe care o datorez jocului de şah mă ajută să navighez în apele tulburi ale politicii mondiale”, a adăugat Garry Kasparov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina