Studiu. Fundația Bill și Melinda Gates: Pandemia de COVID-19 a distrus 25 de ani de progrese la nivel global

Studiu. Fundația Bill și Melinda Gates: Pandemia de COVID-19 a distrus 25 de ani de progrese la nivel global
Sursa Foto: Instagram

Lumea aregresat cu 25 de ani din cauza pandemiei de COVID-19, se constată în cel mai recent raportal fundației Bill și Melinda Gates.

Din cauza răspândirii noului coronavirus, dezvoltarea globală a încetinit sau chiar a regresat în anumite cazuri, ceea ce însemnă că pentru zeci de milioane de oameni s-au accentuatinegalitățile sociale și de gen, bolile și sărăcia. Potrivit studiului, multe dintre obiectivele ONU de dezvoltare durabilă au fost afectate.

Este un regres imens. Raportul urmărește progresele anuale în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, adică reducerea sărăciei și îmbunătățirea sănătății generale. În ultimul an, aproape fiecare dintre acești indicatori globali a regresat. Pe lângă scăderea ratelor de imunizare, care sunt prezentate în raport ca „25 de ani de ani de regres în lume, în 25 de săptămâni”, a crescut nivelului sărăciei și a problemelor financiare cauzate de pandemie, care provoacă inegalități”a spus Bill Gates, co-președinte al fundației și un important filantrop în Sănătate și Dezvoltare globală, într-un scurt filmuleț în care vorbește despre concluziile raportului, relatează euractiv.com.

Mortalitatea infantilă și în rândul copiilor,sănătatea maternă,sustenabilitatea financiară a agriculturii, lupta cu virulul HIV, cu tuberculoza, incidența malariei,accesul la educație,egalitatea dintre sexelor,accesulla toalete și apă curată, sunt toți indicatori de dezvoltare la nivel globalcare au scăzut saun-au mai progresatîn 2020, prima dată în ultimele decenii. Două dintre ele sunt deosebit de îngrijorătoare: rata globală a imunizării și rata sărăciei absolute, avertizează studiul, potrivitqz.com.

Pandemiei i-a luat în jur de25 de săptămâni ca să distrugă 25 de ani de dezvoltare, se mai arată în raport.

Vor fi necesari câțiva ani ca lumea să ajungă înapoi,la nivelului începutului anului 2020

Într-un interviu pentru BBC, Bill Gates a declarat că un vaccin eficient va fi gata până la începutul anului 2021, însăel a subliniat că acesta ar trebui să fie accesibil și țărilor mai sărace. Cu toate acestea vor fi necesari câțiva ani pentru a redresa situația.

„Este imperativ să oprim pandemia. Acest lucru ne readuce la discuția despre vaccinuri, care este singurul instrument capabil să facă posibil acest scenariu. Apoi trebuie să ne asigurăm cărestaurăm serviciile, chiar cele pentrucopiii care au ratat aceste vaccinări. Chiar dacă facem tot posibilul pentru toate aceste lucruri – vaccinul, restaurarea serviciilor cu ajutorul generozitățiițărilor bogate, tot va dura doi-trei ani doar pentru a reveni la începutul anului 2020”, a spus Gates.

Gates a spus că este încrezător că pandemia se va termina și că lumea și va relua progresele către obiectivele globale.

„Fie că ne ia doi ani, fie chiar trei, credem că vom depăși acest lucru și vom reveni pe drumul cel bun”, a mai spus Gates.

Urmăriți B1TV.ro și pe