Google și YouTube comemorează 122 de ani de la nașterea lui Charile Chaplin

Google și YouTube comemorează 122 de ani de la nașterea lui Charile Chaplin
Foto: ro.wikipedia.org

Google aniversează, vineri, 122 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin, cel mai carismatic și talentat actor de film mut.

Motorul de căutare Google împreună cu YouTube au adus un omagiu starului printr-un filmuleț de două minute, în care este recreat umorul său inconfundabil și viziunea sa cinematografică impresionantă.

Charlie Chaplin a fost actor, regizor și compozitor englez care a fost cunoscut și apreciat pentru munca sa din era filmului mut. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights, Modern Times și The Great Dictator.

Artistul britanic a vorbit de puține ori despre tehnicile sale de a filma, susținând că ar fi ca și când un magician și-ar dezvălui propriile iluzii. Înainte ca acesta să înceapă să facă filme cu dialog, filma mereu înainte de finalizarea scenariului. Chaplin și echipa sa dezvoltau ideea și aveau grijă de acțiune și glume.

Odată ce ideile erau finalizate, Charlie Chaplin adăuga o structură narativă, din cauza căreia Charlie trebuia să refilmeze unele secene deoarece acestea nu corespundeau poveștii. Tehnicile lui Chaplin au devenit cunoscute după moartea sa, când filmele sale au fost examinate în anul 1983 de către documentarul britanic, numit „Necunoscutul Chaplin”.

Cu toate că Chaplin a acceptat cu greu filmele vorbite, nu l-a împiedicat totuși să realizeze pelicule memorabile. Filmele vorbite au fost The Great Dictator (1940), Monsieur Verdoux (1947), Limelight (1952), A king in New York (1959) și A countess from Hong Kong (1966).

Google aniversează 122 de ani de la nașterea lui Chaplin

Ultima lucrare a lui Charlie Chaplin a fost o melodie pentru filmul său din 1923 „A Woman of Paris”, care a fost terminat în anul 1976. La acea vreme Chaplin era extrem de fragil, chiar și comunitatea fiind dificlă.

Sănătatea actorului a început să se deterioreze spere sfârșitul anilor ’60, după terminarea ultimului său film și mai rapid după ce a primit Premiul Academiei în 1972. În 1977 avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile.

Chaplin a încetat din viață în somn în ziua de Crăciun în 1977.

Charlie Chaplin în „The Great Dictator”

Citește aici mai multe informații despre viața și activitatea cinematografică a artistului.