Grecia va continua vaccinarea cu AstraZeneca, dacă Agenţia Europeană a Medicamentului nu va interzice utilizarea acestui ser

Grecia va continua vaccinarea cu AstraZeneca, dacă Agenţia Europeană a Medicamentului nu va interzice utilizarea acestui ser
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Grecia a transmis că va continua vaccinarea cu serul împotriva COVID-19 dezvoltat deAstraZeneca cât timp Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu recomandă suspendarea imunizării cu acesta.

„Aşteptăm deciziile organismelor oficiale, precum Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care se vor reuni pe această temă la sfârşitul acestei săptămâni… între timp vaccinările vor continua în mod normal”, a afirmat marţi ministrul grec al sănătăţii, Vassilis Kikilias, pentru postul de televiziune SKAI, conform Agerpres.

Ministrul a precizat că dintre cele 72.000 de persoane imunizate cu vaccinul produs de AstraZeneca doar una a avut un episod de tromboză, care nu a fost provocat de vaccinul în chestiune, după cum a concluzionat Agenţia pentru Medicamente din Grecia.

Agenţia Europeană a Medicamentului nu are îndoieli în ceea ce privește eficiența vaccinului AstraZeneca

EMA a transmis, marți, că rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Oxford. Emer Cooke, directoarea agenției, a subliniat că beneficiile administrării acestui ser sunt net superioare riscurilor.

„Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia COVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Lista statelor care au suspendat total sau parțial serul AstraZeneca

În acest moment există 14 state care au oprit total folosirea dozelor de vaccin AstraZeneca: Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia.

De asemenea, cinci state europene au oprit parțial folosirea vaccinului provenit din anumite loturi după cum urmează: Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg au suspendat lotul – ABV5300, în timp ce România a decis suspendarea lotului – ABV 2856.

Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene. Și Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19.

Alte cinci state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia şi Spania) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

România a decis continuarea campaniei de vaccinare cu AstraZeneca

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că, în România, campania de imunizare va continua cu toate vaccinurile folosite până acum.

Cazurile de tulburări de coagulare au fost puține și nu e dovedită legătura lor cu administrarea serului AstraZeneca, a mai transmis Comitetul:„Cazurile de tulburări de coagulareau apărut la un număr redusde pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe