Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane F-16 din Norvegia

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane F-16 din Norvegia
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Guvernul Ciucă a aprobat, în ședința de joi, proiectul de lege prin care România va cumpăra 32 de aeronave F-16 din Norvegia. „Aparatele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani”, precizează Ministerul Apărării. Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA.

Lucrările de mentenanță a avioanelor F-16 se vor face în România

„Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale”, se mai arată în comunicatul Ministerului.

Conform contractului, norvegienii vor sigura și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație.

454 milioane euro, fără TVA, este suma estimată pentru achiziție: „Avându-se în vedere complexitatea programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii”.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.X

Ciucă: E nevoie de întărirea capacităţii de apărare a Armatei Române

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la debutul ședinței de guvern de joi, că mai ales în această perioadă e nevoie de atenție la capacitatea de apărare și răspuns a Armatei Române.

„Cred că e important de subliniat că, dincolo de achiziţia acestor avioane, se dezvoltă şi capacitatea noastră în industria de apărare pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta în România”, a mai precizat șeful Guvernului.

Amintim că, anul trecut, Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a trimis Parlamentului o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei de 32 de avioane F-16 second hand de la norvegieni. Parlamentul a aprobat achiziția.

Urmăriți B1TV.ro și pe