Imagini uimitoare: Nebuloasa Lagoon, surprinsă în toată splendoarea sa

Observatorul Gemini a publicat o serie de imagini uimitoare cu nebuloasa Lagoon, care surprind culori psihedelice din spaţiu cu norii interstelari din zona Căii Lactee. Strălucirea puternică din imaginile surprinse este rezultatul atmosferei haotice din locul unde se nasc stelele.

Astronomii argentinieni Julia Arias şi Rodolfo Barba au construit această imagine a nebuloasei Lagoon, cunoscută şi sub denumirea de Messier 8, cu ajutorul telescopului Gemini din Chile.

Nebuloasa se află la o distanţă de 5,000 de ani lumină de Terra, într-o regiune cunoscută sub numele de Southern Cliff (Stânca din sud).

Pe baza datelor obţinute, cei doi cercetători au vrut să exploreze evoluţia de la stelele nou-născute la obiectele Herbig-Haro (HH), care se formează atunci când stelele tinerele elimină cantităţi mari de gaz, pe măsură ce cresc.

Cercetătorii au găsit 12 asemenea obiecte în imagine, cu dimensiuni cuprinse între câteva mii de unităţi astronomice, şi până la 4,4 ani lumină, ceva mai mult decât distanţa dintre soare şi cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Tags: