Importanța hidratării corecte pentru sănătate

Importanța hidratării corecte pentru sănătate

Știai că există o legătură între hidratare și menținerea sănătății creierului sau între o hidratare optimă și mai puține dureri articulare? Hidratarea este indispensabilă pentru menținerea sănătății întregului organism.

Corpul utilizează apa pentru a-și menține temperatura, pentru a transporta nutrienții și oxigenul, pentru a elimina deșeurile și pentru a lubrifia articulațiile. Ce înseamnă exact hidratarea și cât este de importantă poți afla din acest articol.

Ce este hidratarea și cum o asiguri?

Hidratarea este un proces de menținere a echilibrului adecvat de apă în organism, acest echilibru fiind esențial pentru funcționarea optimă a tuturor aparatelor și sistemelor. Atunci când nivelul apei din organism începe să scadă, apar diverse simptome: dureri de cap, senzații de amețeală, gură uscată, scăderea capacității de concentrare, letargie.

Când organismul pierde mai multă apă și electroliți, vorbim despre deshidratare, care poate afecta grav sănătatea. Deshidratarea apare în momentul în care aportul de lichide nu este suficient pentru a compensa pierderile de apă din procesele fiziologice. Cauzele deshidratării pot fi: consumul insuficient de lichide, pierderea excesivă de lichide, anumite afecțiuni medicale și unele condiții de mediu, cum ar fi canicula.

Hidratarea cu apă minerală este o alegere inteligentă, mai ales în caz de deshidratare. Apa minerală naturală carbogazificată Tușnad este bogată în electroliți naturali, din sursă vulcanică, și în minerale esențiale. Mineralele din compoziția acestei ape sunt dizolvate lent, ceea ce îi conferă o biodisponibilitate ridicată, care înseamnă o absorbție eficientă a lor în organism. Această apă minerală este bogată în: hidrogenocarbonat, calciu, magneziu, sodiu și potasiu, care contribuie la susținerea sănătății oaselor, mușchilor, la o digestie sănătoasă și la menținerea echilibrului electrolitic al corpului.

O altă opțiune bună pentru hidratare este apa oligominerală naturală. Aceasta este potrivită pentru consumul zilnic, având un conținut scăzut de săruri minerale, ceea ce înseamnă că apa este ușor de procesat de către organism și nu încarcă excesiv rinichii.

Consumul zilnic de apă naturală oligominerală este recomandat și pentru  eliberarea toxinelor și menținerea echilibrului electrolitic, procese esențiale pentru sănătatea generală. Datorită profilului său mineral echilibrat, acest tip de apă este potrivit pentru toate vârstele și poate fi consumat în cantități mari fără a exista riscul de a acumula excesiv anumite minerale, fiind o alegere sănătoasă pentru întreaga familie.

De câtă apă ai nevoie pentru o bună hidratare

Studiile au produs recomandări diverse, de-a lungul anilor, în ceea ce privește consumul optim de apă pe parcursul unei zile. Specialiștii spun însă că acest consum ar trebui să fie direct proporțional cu nevoia de lichide a fiecărui organism, care poate fi influențată de starea de sănătate sau de zona în care locuiești.

Corpul uman pierde în fiecare zi apă prin: urină, transpirație, respirație și scaune. Pentru a putea funcționa normal, el are nevoie să-și reumple „rezervorul”, prin consumul de băuturi și alimente care conțin apă.

Necesarul de apă al fiecărui om este dictat, în primul rând, de greutatea sa. Astfel, o persoană cu o greutate de 40-50 de kilograme are nevoie de o cantitate de 1,6 – 2 litri de apă, o persoană cu 60-70 de kilograme trebuie să consume 2,4 – 2,8 litri de apă, în timp ce pentru o greutate de 90-100 de kilograme se recomandă un consum de 3,6 – 4 litri de apă pe zi.

De asemenea, dacă ești o persoană activă, care practică o activitate fizică intensă, vei avea nevoie de un consum suplimentar de lichide. Sportivii pierd multă apă prin transpirație, de aceea,  pentru a preveni deshidratarea și a menține performanța fizică, ei necesită cantități mai mari de apă față de persoanele obișnuite.

De asemenea, femeile gravide sau mamele care alăptează pot avea nevoie de o cantitate mai mare de apă, pentru a susține volumul crescut de sânge destinat: dezvoltării fătului, formării lichidului amniotic sau producției de lapte matern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)