În ce condiții pot primi persoanele care au muncit în regim de telemuncă 2.500 de lei de la Guvern / Măsură de sprijin și pentru reducerea programului de lucru

În ce condiții pot primi persoanele care au muncit în regim de telemuncă 2.500 de lei de la Guvern / Măsură de sprijin și pentru reducerea programului de lucru

Persoanele care au lucrat în regim de telemuncă cel puțin 15 zile în timpul stării de urgență pot primi 2.500 de lei de la Guvernul Orban pentru achiziționarea de echipamente IT, la cererea și prin intermediul angajatorului.

2.500 de lei de la Guvern pentru persoanele care au muncit în regim de telemuncă.Măsură de sprijin și pentru reducerea programului de lucru

Guvernul Orban a anunțat și o altă măsură de sprijin. Concret, dacă angajatorul apelează la reducerea perioadei de muncă pentru un angajat, îl va plăti cu 50% din salariu, în timp ce statul va oferi o indemnizație de 75% din diferența între salariul inițial și cel de după modificarea programului, potrivit Fanatik.

Spre exemplu, la un salariu net de 4.000 de lei, valoarea brută este de 6.800 de lei. Dacă programul de lucru al unui angajat a fost redus la jumătate, angajatorul va plăti 3.400 de lei din brut, în timp ce statul va asigura 2.550 de lei, adică 75% din 3.400 de lei. Practic, la un salariu brut de 6.800 de lei, un program redus la jumătate ar presupune o scădere de doar 12,5%, rezultând un brut de 5.950 de lei.

Dacă angajatorul apelează la o astfel de măsură, dintr-un salariu net de 4.000 de lei, angajatul va primi în mână 3.400 de lei. Sumele se vor plăti prin același mecanism de rambursare ca în cazul șomajului tehnic.

La ora actuală, bugetul estimat pentru măsuri este de 2,5 miliarde de lei, iar de ele ar putea beneficia până la 700.000 de angajați.

Ministrul Muncii, despre măsurile de sprijin pe fondul pandemiei de coronavirus

Violeta Alexandru anunța vinerică statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru

„Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximum ce se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, declara ministrul Violeta Alexandru, la capătul ședinței de Guvern de vineri.

Cu această ocazie, ea a mai precizat că„se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecaretelesalariat, urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar desfășurării activității de telemuncă”.