Incinerarea deșeurilor pentru producerea de căldură: Cristian Bușoi a găsit soluția la problema RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureșteni fără apă caldă zile întregi

Incinerarea deșeurilor pentru producerea de căldură: Cristian Bușoi a găsit soluția la problema RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureșteni fără apă caldă zile întregi
foto: psnews.ro

Cristian Bușoi a declarat că o soluție la problema RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureșteni fără apă caldă zile întregi, ar fi incinerarea deșeurilor pentru producerea de căldură în regim de cogenerare, informează dcnews.ro.

"Dacă Primaria Generală chiar vrea o soluție concretă la problemea RADET-ELCEN, care îi lasă pe bucureșteni fără apă caldă zile întregi, an de an, atunci poate să susțină un proiect cu fonduri europene de incinerarea deșeurilor pentru producerea de căldură în regim de cogenerare.

Bucureștiul produce anual un milion de tone de deșeuri care pot fi utilizate pentru a produce energie electrică și termică, al cărui preț de producție este mai mic decât acum. Incineratorul municipal de deșeuri este un proiect pentru care există finanțare, 250 de milioane de euro bani europeni. Complementar, se pot folosi tot bani europeni într-o cofinanțare de 50% și pentru reabilitarea și modernizarea celor aproape 4.000 km de rețea termică. Costurile pentru modernizarea rețelei au fost estimate la 360 de milioane de euro, din care 50% – 180 de milioane euro, bani europeni; restul de 50%, din bugetul Primăriei Municipiului București, fonduri eșalonate pe patru ani.

Asta este o soluție reală, la problemele cronicizate între RADET și ELCEN. Dar pentru asta trebuie un plan și un manager care să facă ceva, nu doar să vorbească repede și să împungă aerul cu arătătorul ca să indice vinovații și responsabilii, alții decât Primăria Generală.", a zis Cristian Bușoi

Gabriela Firea, prinsă la mijloc, a lansat ideea complotului.

"Când imediat după alegeri, din cauza unui conflict vechi între RADET și ELCEN bucureștenii au rămas fără apă caldă, primarul Firea a lansat ideea năstrușnică că a fost un complot al companiilor de stat pus la cale pentru a-i sabota începutul mandatului. Ideea complotului, aruncată în disperare de cauză, arată de fapt că primarul – prins la mijloc într-un vechi război al ineficienței din companii – și fără să știe concret cum se poate rezolva problema, dădea vina pe lucrătură politică. Ulterior, când primarul general, cam cu același joc politic, voia să mute problema pe premier, totul a apărut ca deja-vu. Primăria nu vrea să rezolve pentru că este dificil; primăria nu vrea decât să arate public niște responsabili, ca să scape repede de o bătaie de cap.", a spus președintele PNL București.

Bușoi mai spune că pierderea uriașă este plătită de bucureșteni.

"ELCEN are nevoie de investiții și nu le face pentru că susține că nu are bani; RADET primește greu subvenția de la primărie și nu are de unde să plătească, care Primărie, la rândul ei, este copleșită de subvenția pe care o plătește gâfâind; în plus, RADET are o rețea veche care pierde pe la toate încheieturile. Așa cum am spus și mai sus, sunt mii de kilometri de rețea de distribuție a agentului termic care ar trebui refăcută bucată cu bucată pentru că este depășită de timp și pierde cam până la o treime din ce livrează. Și pierderea aceasta uriașă, an de an, tot bucureștenii o plătesc. Iar la celălalt capăt, și primăria este nevoită să subvenționeze ca să țină cheltuiala oamenilor și asta este cercul vicios al găurii din buzunare și din buget.", a continuat acesta.

Ultima oră
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020