Influenceriță din România, la un pas de a fi victima unor escroci. „Omul îmi ştia adresa din buletin”

Influenceriță din România, la un pas de a fi victima unor escroci. „Omul îmi ştia adresa din buletin”
Sursă foto: Captură video Tiktok/ @ __y.o.y.o__

Polițiștii și experții din securitate trag un semnal de alarmă: în perioada sărbătorilor, escrocii își intensifică încercările de fraude online şi prin telefon. Cum mesajele, vocile şi imaginile generate cu ajutorul inteligenței artificiale sunt, de multe ori, copii fidele ale realității, este nevoie ca persoanele să acorde o atenție deosebită și să dea dovadă de mai multă vigilență pentru a-i depista pe impostori.

„Bună ziua! Sunt agentul Filipescu de la Poliţie. Contul tau bancar a fost spart. În acest moment, desfăşurăm o anchetă complexă pentru recuperarea banilor tăi. Trebuie să acţionăm rapid, altfel vei pierde toţi banii”, este un mesaj generat prin inteligenţa artificială pe care infractorii. Ca să fie încă și mai credibil, mesajul poate fi personalizat cu numele, adresa şi data de naștere a victimei, furate de pe internet. Odată iniţiat dialogul, hoţul îşi poate adapta discursul pentru a obţine datele bancare şi în cele din urmă, pentru a fura banii din conturi, potrivit Observator News.

Experiența unei cunoscute influencerițe

Polițiștii avertizează că tot mai mulţi români sunt victimele acestor fraude. Tehnologia a avansat într-atât de mult, iar escrocii și-au îmbunătățit substanțial schema conform căreia acționează, încât chiar și tinerii obişnuiţi cu tehnologia pot fi păcăliţi. A păţit-o şi o cunoscută creatoare de conținut din România, care a povestit în mediul online cum a fost la un pas de a-și încredința datele escrocilor. Ioana Taisia, cunoscută drept Yoyo, a fost contactată de un fals poliţist.

„Omul începe să-mi recite, îmi ştie adresa din buletin, pentru că îmi zice că trebuie să-mi trimită o citaţie acasă. Zice să-i trimit extrasele bancare. Nu ştiu ce putere divină în momentul ăla a venit deasupra capului meu şi mi-a zis «Asta nu e în regulă»”, a povestit tânăra.

Pe internet, numeroase persoane au povestit experiențele lor cu escrocii.

Recomandările polițiștilor

„Să închidem telefonul şi să sunăm banca respectivă pentru a verifica dacă ei au un astfel de demers. La fel şi în cazul Poliţiei”, a explicat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliţia Română.

Şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică avertizează: în perioada sărbătorilor, creşte numărul fraudelor prin telefon sau în mediul online.

„Se folosesc adesea subiecte atractive precum «Reduceri de Paşte!», «Profită acum!» «Oferta este limitată!». Tocmai pentru a direcţiona utilizatorii către site-uri false care imită magazinele online”, a explicat Anca Isac, expert comunicare DNSC.

În astfel de cazuri, specialiștii recomandă verificarea adresei site-ului şi, în cazul în care există suspiciuni, să nu fie introduse datele bancare, ci plasată comanda cu plata ramburs. Doar 7% din victimele fraudelor bancare îşi mai recuperează banii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`