Îngrijitorii din Italia riscă să piardă locuri de muncă

Îngrijitorii din Italia riscă să piardă locuri de muncă
Îngrijitoarele de bătrâni din România nu vor fi obligate să se vaccineze

Îngrijitorii care muncesc în Italia sunt obligați să se vaccineze. În caz contrar, aceștia trebuie să plece din casa în care locuiesc și lucrează.

Decizie dură în privința lucrătorilor nevaccinați

Președinția consiliului de de miniștri din Italia a decis că badantele trebuie să aibă certificatul verde. Altfel, muncitorii nu vor putea avea acces la locul de muncă, iar dacă locuiesc cu angajatorul, prin urmare, vor trebui să părăsească reședința.

Lipsa certificatului verde va însemna pierderea salariului. Aceeași regulă are în vedere cazare, mâncare, dar și la remunerație. Prin urmare, „neatribuirea este corectă în virtutea neexecutării lucrării”, intrând în vigoare începând cu data de 15 octombrie.

Câți oameni muncesc în acest domeniu

Potrivit ISTAT, acest sector de muncă cuprinde 1.6 milioane de lucrători casnici, dintre care 850 de mii sunt legali și 760 muncesc la negru.

Asta înseamnă venituri pentru trezorerie de 6.9 miliarde pe an, acesta fiind costul, spune un studiu al fundației Leone Moressa, achitat de familiile italiene care le angajează, potrivit Rai News.

Lombardia este regiunea cu cei mai mulți lucrători casnici (864.526). Acesta este urmată de Lazio (cu 128.515) și regiunea Emilia Romagna (cu 76.211). În total, în acest domeniu, în Italia funcționează aproximativ 1.6 milioane de muncitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe