MEC: Reînscrierea copiilor la grădiniţă începe în 25 mai. Părinţii pot transmite online datele necesare

MEC: Reînscrierea copiilor la grădiniţă începe în 25 mai. Părinţii pot transmite online datele necesare
Foto: pixabay.com

Ministerul Educaţiei anunţă că reînscrierea copiilor la grădiniţă se va desfăşura în perioada 25 mai – 5 iunie. În ceea ce priveşteînscrierea, aceasta se va face în două etape: 8 iunie – 3 iulie şi 20 iulie – 10 august. Date fiin regulile distanţării sociale, părinţii pot transmite datele necesare prin poştă electronică, telefonic sau prin fax.

MECaaprobatprocedura şi calendarul privind înscrierea/reînscrierea în învăţământul preşcolar pentru anul şcolar 2020-2021.

Calendarul înscrierilorîn învăţământul preşcolar2020-2021

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a stabilit, în vederea cuprinderiiîn învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ):

– reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţaîn acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2020-2021;

– înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învăţământ”, arată instituţia, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Reînscrierilese vor desfăşura în perioada 25 mai – 5 iunie. Înscrierile se vor desfăşura în două etape: 8 iunie – 3 iulie şi 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11-31 august.

Reînscrierile se pot efectua şi prin poştă electronică, telefonic sau fax. Şi pentru înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ prin poştă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicaţia specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniţă 2020-2021.

Locurile libere şi criterii de departajare

Conform MEC, ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislaţia în vigoare şi, cu precădere, în acest an şcolar, a prevederilor Legii nr.56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învăţământului general obligatoriu.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriereeste mai mare decât numărul locurilor libere,vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice.

Criteriile generalede departajare sunt următoarele:

  • existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);
  • existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
  • existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă;
  • existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoţit de certificatul de orientare şcolară, eliberat de Comisia de orientare şcolară şi profesională.

Criteriile specifice de departajare(elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până în 29 mai 2020)nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri.Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.Criteriile specifice de departajarevor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor, stabilit local

Orarul reînscrierilor şi, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urileinspectoratelor şcolare.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilorde învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unităţii de învăţământ/ISJ şi, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021(pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;

Totodată, unităţile de învăţământ preşcolar particular vor afişa şi informaţii privind statutul grădiniţei respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriusau acreditată de Agenţia pentruAsigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Inspectoratele școlare se vor asigura că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, condițiile organizatorice și logistice necesare, se mai precizează în comunicatl Ministerului Educaţiei Naţionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii