Insula Lacul Morii din Sectorul 6, locul unde doi ani la rând a fost organizat West Side Hallo Fest, a intrat în șantier. Reabilitarea va dura 15 luni și va costa 58,9 milioane de lei. Circa 85% din sumă ar putea fi obținută din fonduri europene nerambursabile. Marți, în Consiliul Local, a fost aprobată depunerea unei cereri de finanțare de 49,3 milioane de lei, prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027.
„După ce se va termina acest proiect, Insula Lacul Morii va fi probabil una dintre principalele zone de atracție din București, cred că va depăși chiar Parcul Herestrău”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.
Insula Lacul Morii va fi închisă publicului, evident, până la finalizarea lucrărilor.
Primarul Sectorului 6 a detaliat hățiștul birocratic prin care a trecut până să ajungă în acest punct al proiectului: „Sunt bucuros și emoționat! Este o zi oarecum istorică pentru Sectorul 6. Începem reamenajarea insulei, căreia îi vom reda gloria de altădată. Am promis de foarte mult timp acest proiect… Nici nu știți prin câte etape birocratice a trebuit să trecem, să luăm o grămadă de avize de la operatorii de utilități, de la Apele Române, să luăm în administrare insula, să organizăm un concurs internațional de soluții, la care s-au prezentat 13 companii. Iată că azi începem în sfârșit să executăm lucrarea și sper ca această zonă să devină una de top în sectorul nostru și în oraș”.
„Din punctul meu de vedere, după ce se va termina acest proiect, Insula Lacul Morii va fi probabil una dintre principalele zone de atracție din București, cred că va depăși chiar Parcul Herestrău. Insula este faza I a viitorului Parc Lacul Morii. Undeva prin toamnă intenționăm să începem și faza II, care se va desfășura de-a lungul digului, de la insulă până la Parcul Crângași. Depindem doar de sursele de finanțare. La final, vom avea un parc liniar cu spațiu verde, pajiști cu flori, terenuri de sport, locuri de joacă, terase, pontoane, insule plutitoare și multe alte surprize”, a mai declarat Ciprian Ciucu.
Suprafața de 3,4 hectare a insulei va fi transformată într-o adevărată oază de verdeață. Vor fi plantați peste 300 de arbori și plante pe toate palierele de înălțime, vor fi create insule plutitoare, vor fi amenajate pontoane, o plajă pe spațiu verde, locuri de joacă, spații de relaxare, o poiană pentru evenimente, fântână arteziană, alei care coboară la nivelul apei și mobier urban de calitate.
Tot spațiul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități.
„Vom crea 2,3 hectare de spații verzi, la care se adaugă 0,2 hectare amenajate pe apă. Insulele plutitoare nu au doar rol estetic, ci sunt un mediu care susține flora și fauna existente. Ele vor fi ancorate și vor avea platforme pentru păsări unde se pot cuibări”, a explicat Laura Dinu-Constantin, arhitect Metapolis, compania care a câștigat concursul de soluții pentru amenajarea insulei.