Ion Cristoiu, despre schimbările din SRI: "Cred că mai degrabă e vorba de un semnal pe care a vrut să-l dea Eduard Hellvig, să arate că nu stă cu mâinile în sân"

Ion Cristoiu, despre schimbările din SRI: "Cred că mai degrabă e vorba de un semnal pe care a vrut să-l dea Eduard Hellvig, să arate că nu stă cu mâinile în sân"
foto: b1.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în „Gândul de sâmbătă” de pe blogul personal despre schimbările făcute la SRI. Klaus Iohannis a semnat opt decrete vizând schimbări în conducerea Operativă a SRI, anunțul a apărut pe site-ul Administraţiei prezidenţiale, unde a fost publicat un Comunicat cu aceste precizări.

„Trecerea în rezervă, însoţită de înaintarea în grad, a generalului-maior cu două stele, Ion Grosu, director adjunct al directorului SRI şi eliberarea acestuia din funcţie.
Alte patru treceri în rezervă (fără înaintare în grad) a patru generali de brigadă cu o stea.

Numirea în funcția de adjunct al directorului a generalului de brigadă Adrian Ciocârlan (42 de ani).
Numirea în funcţia de adjunct al directorului SRI a colonelului Cristian Bizadea (40 de ani).
Acestor treceri în rezervă şi promovări trebuie să le adăugăm alte două decrete vizînd Structura de comandă a SRI:
Cel din 9 iunie 2016, privind înaintarea în grad (general cu patru stele) şi trecerea în rezervă a generalului cu trei stele Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI și cel înaintarea în grad şi trecerea în rezervă a colonelului Florin Pintilie din Cadrul SRI.”, a spus Cristoiu.

Ion Cristoiu crede că aceste schimbări reprezintă, de fapt, un semnal pe care a vrut să-l dea Eduard Hellvig, ca să arate că nu stă cu „mâinile în sân”, ci își pune în aplicare Programul despre care a tot vorbit în diverse interviuri.

„Citind textul postat de SRI sub titlul Doi noi adjuncţi SRI, observăm imediat accentul exclusiv pus pe noua conducere a SRI, pe cei doi nou promovaţi – CV, fotografii (în ţinută civilă!)- lăsînd în plan secund motivele trecerii în rezervă a celor doi ajuncţi.

Fireşte, după venirea lui Eduard Hellvig, SRI cunoaşte un efort (mai mult sau mai puţin spectaculos) de transparenţă.
Textul postat şi trimis redacţiilor nu ţine de acest proces de transparenţă.
Transparenţa ar fi obligat şi la dezvăluirea motivelor pentru care, practic, Ion Grosu şi Dumitru Cocoru au fost demişi din funcţii şi cei cinci generali (patru acum şi unul pe 9 iunie) au fost trecuţi în rezervă.
Cred că mai degrabă e vorba de un semnal pe care a vrut să-l dea Eduard Hellvig.
Pe de o parte să arate că nu stă cu mîinile în sîn, că-şi aplică în practică Programul expus pînă acum în cîteva interviuri (cel de îmbunătăţire a imaginii SRI).
Pe de alta să arate că structura de comandă s-a schimbat în favoarea sa.”, a spus jurnalistul.

Cristoiu mai precizează că nu este exclus să fi avut loc și unele schimbări de organizare.

În finalul Comunicatului SRI se menţionează:
„De asemenea, la nivelul de comandă a structurilor operative ale Serviciului au avut loc noi numiri, acestea făcînd parte din procesul de transformare instituţională asumat de directorul SRI, domnulEduard Hellvig”.

Comunicatul ne anunţă, fără a se complica în amănunte, că în locul celor cinci au fost numiţi alţi ofiţeri.
Nu-i exclus să fi avut loc şi unele schimbări de organizare.
Ca de exemplu, Unitatea Tehnică a trecut în subordinea directă a Conducerii Operative.”