Ion Cristoiu: Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de Doliu Naţional, „în memoria personalităţii Anei de România”. Care personalitate?- îl întrebăm noi, babuinii, pe Dacian Cioloș

Ion Cristoiu: Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de Doliu Naţional, „în memoria personalităţii Anei de România”. Care personalitate?- îl întrebăm noi, babuinii, pe Dacian Cioloș
Foto: știripesurse.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de vineri” de pe blogul personal despre decizia Guvernului de a decreta ziua de 13 august zi de Doliu Național în memoria Reginei Ana.

Jurnalistul prezintă două întâmplări în care el și familia regală s-au întâlnit.

„Pe vremuri, cînd Regele Mihai era hărțuit de Putere și nu se încinsese în jurul Casei Regale Perinița de acum, cînd pînă și Ion Iliescu vrea să pună mîna pe batista de țucat, am fost invitat la un ceai de către Majestatea Sa şi de Regina Ana.

Reamintesc aici o constatare pe care am dezvăluit-o la vremea respectivă. Şi Regele Mihai şi Regina Ana m-au impresionat prin naturaleţea din timpul dialogului.

Obişnuit cu pozele artificiale pe care simţeau nevoia să le ia politicienii cînd şedeam de vorbă cu ei, ca de la om la om (unii se smereau, alţii se fuduleau, cei mai mulţi lăsau impresia că încearcă să-mi strecoare un bacșiș), am fost plăcut impresionat de atmosfera de familiaritate civilizată (opusă bătutului pe burtă) creată de cei doi”, a spus Cristoiu.

Un altă întâmplare o are în centrul atenției doar pe Regina Ana.

„În vara lui 1992, cînd se aştepta de la Versoix răspunsul Regelui la propunerea lui Radu Câmpeanu de a candida la preşedinţia României, l-am trimis pe George Stanca, din partea Evenimentului zilei, să transmită de la fața locului decizia care se lăsa așteptată.

La întoarcere George Stanca mi-a povestit, amuzat, dar şi plăcut impresionat, că în timp ce ei, jurnaliştii, aşteptau flămînzi pe la porţile reşedinţei, a apărut, la un moment dat, Regina Ana, care i-a chemat înăuntru fluierînd în două deşte.

Cum sînt un duşman înrăit al pompei găunoase, Regina Ana fluierînd în două deşte a fost pentru mine un alt fapt ținînd de naturalețea întruchipată și simpatică a Reginei Ana”, a povestit Cristoiu.

Deși din punct de vedere uman, jurnalistul o laudă pe Regina Ana, din punctul de vedere al istoriei, Cristoiu spune că soția Regelui Mihai nu reprezintă nimic pentru el.

„Ca jurnalist, aşadar, omul care a fost Regina Ana a însemnat pentru mine naturalețea salutară.

Ca istoric însă, Regina Ana nu înseamnă pentru mine nimic. A o compara cu Regina Maria, cum fac, din cîte văd, unele capete lovite de febră, mi se pare un fals grosolan.

Regina Maria n-a fost numai soţia Regelui Ferdinand. A fost şi o făuritoare de istorie prin implicarea – mai mult sau mai puţin discretă, în treburile de stat.

A fost pe front în Primul Război Mondial, s-a luptat, după război, prin călătoriile sale, pentru drepturile româneşti. Regina Ana a fost doar atît: Soţia Regelui Mihai.

Nici măcar soţia Regelui Mihai în anii de domnie constituţională a acestuia: 1940-1947. A devenit soţia Regelui Mihai după Abdicarea din 30 decembrie 1947.

Nu poate fi comparată nici măcar cu Regina Elena. Aceasta a jucat un anume în Istoria ţării”, a mai spus Cristoiu.

În încheiere, Cristoiu oferă anumite explicații a a deciziei Guvernului de a numi ziua de 13 august Zi de doliu național.

„Decretarea Doliului Național în memoria unei persoane înseamnă că moartea respectivei persoane a fost percepută de Poporul român ca o mare pierdere.

Asta înseamnă că respectiva persoană a fost percepută de Poporul român drept cineva care a făcut ceva pentru România, drept o personalitate care a marcat destinul țării prin fapte istorice, fapte culturale, chiar fapte sportive.

Din 1990 pînă în 2016 au trecut în nefiinţă personalităţi de excepţie ale României.

Personalităţi care au lăsat românilor fapte însemnate din punct de vedere istoric.

Ce a lăsat Ana de România Poporului Român? Eu, cetăţeanul Ion Cristoiu, susţin că n-a făcut nimic pentru Poporul român. Nu e nici o critică, Doamne ferește! E pur și simplu o constatare.

De fapt, Regina Ana nici nu era obligată să facă ceva deosebit pentru România. Nu e nici prima și nici ultima soție de personalitate care n-a făcut altceva decît să fie soție”, a încheiat Cristoiu.