Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi: „Este clar că avem o piață a forței de muncă la negru”

Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi: Este clar că avem o piață a forței de muncă la negru
Foto: Iulian Paraschiv / Facebook

Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi, a comentat vineri seara în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat, situația creată pe piața forței de muncă, după supraimpozitarea contractelor part-time.

Măsura a dus, potrivit Inspecției Muncii la o explozie a muncii la negru:

“Domnul ministru, împreună cu o instituție care îl contrazice ar trebui să aibă un dialog mult mai aplecat și cu date în concret. Cert este că pe agenda publică în ultima perioadă s-a indus această comparație între angajații de la stat ți cei din mediul privat, cum că cei de la stat sunt mult mai bine plătiți decât cei din mediul privat. În momentul în care se compară aceste categorii de angajați trebuie să luăm în calcul mai multe elemente.

Un director din privat câștigă mult mai bine decât un director din minister. Angajații din cadrul instituțiilor de stat, în proporție de peste 90% sunt angajați cu studii superioare, în timpc e în mediul privat sunt angajați pe studii medii, plătiți la un nivel corelat cu nivelul de încadrare. Este clar că avem o piață a forței de muncă la negru, acești oameni nu sunt asigurați medical, nu sunt plătitori de taxe și impozite”.

Munca la negru a explodat după măsurile fiscale introduse de guvernul Ciucă

O explozie a persoanelor care munceau la negru a fost constatată în luna septembrie, de către Inspecția Muncii. Doar în septembrie inspectorii au găsit peste 1.500 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată și au aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Recordul vine după ce guvernul PSD-PNL-UDMR a reintrodus din august suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât.

Urmăriți B1TV.ro și pe