Judecătoria sectorului 5: Procurorii nu au adus probe ştiinţifice în cazul de şantaj al lui Vîntu

Judecătoria sectorului 5: Procurorii nu au adus probe ştiinţifice în cazul de şantaj al lui Vîntu
Foto: evz.ro
Judecătoria Sectorului 5 a indicat patru posibile vicii de procedură ale procurorilor, pentru care nu a emis mandate de arestare pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, între care şi faptul că anchetatorii nu ar fi adus probe ştiinţifice care să certifice faptul că Cezar Ilie a primit o sumă de bani de la Sebastian Ghiţă.

Într-o informare emisă vineri noapte, Judecătoria Sectorului 5 a precizat că nu poate pune la dispoziţie presei motivarea integrală în cazul deciziei de respingere a propunerii procurorilor în ceea ce priveşte acuzaţiile de şantaj aduse lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Cezar Ilie.

Instanţa a emis un rezumat cenzurat al motivării în care enumeră pe scurt patru dintre motivele pentru care judecătorul a refuzat emiterea mandatelor de arestare pe numele celor doi.

 
„Prin încheierea din 21.04.2011 pronunţată în dosarul nr. 7667/302/2011, instanţa a respins propunerea de arestare, apreciind că nu sunt indicii suficiente din care să se poată desprinde concluzia plauzibilă că inculpaţii au comis acţiuni ce ar putea reprezenta elementul material al infracţiunii de şantaj”, se arată în documentul citat de Mediafax.
 
În ceea ce priveşte partea vătămată – Sebastian Ghiţă – instanţa a precizat că acesta “nu a precizat în ce ar consta modificarea clauzelor contractuale şi care ar fi conţinutul actului adiţional ce era constâns să îl semneze”.
 
„Referitor la acţiunea inculpaţilor de a intra cu forţa, împreună cu alte persoane, în spaţiul Asesoft şi Realitatea TV şi de a profera ameninţări, s-a constatat, din planşele foto prezentate, că nu s-a putut observa vreo persoană exercitând acte de violenţă şi nici nu a fost identificată sau audiată vreuna din persoanele care apar în aceste fotografii, pentru a confirma sau infirma susţinerile părţilor”, mai notează instanţa în motivarea deciziei.
 
Referitor la convorbirea din 2 aprilie, „ocazie cu care se pretinde că s-ar fi proferat ameninţarea cu suprimarea fizică a lui Sebastian Ghiţă”, solicitându-se plata sumei de 200.000 de euro, instanţa a reţinut că „proba prezentată nu constituie înregistrarea integrală a discuţiei, iar cuprinsul acesteia nu poate fi considerat a reprezenta o acţiune de ameninţare, având în vedere conţinutul cu neputinţă de crezut al majorităţii acestor afirmaţii, precum şi contextul dialogului dintre partea vătămată şi inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu cu privire la clauzele contractului, context în care inculpatul enumeră şi alte opţiuni precum să îi dea părţii vătămate banii investiţi, să denunţe personal contractul şi să se adreseze instanţei judecătoreşti pentru soluţionarea litigiului sau să se înţeleagă”.
 
„Sub aspectul flagrantului, instanţa a avut în vedere că nu s-au administrat probe ştiinţifice din care să poată fi trasă concluzia certă că inculpatul Ilie Ion Cezar a primit sumă de bani”, se mai arată în documentul citat.

Joi seară, Judecătoria Sectorului 5 a decis că Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar pot fi cercetaţi în stare de libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de şantajarea lui Sebastian Ghiţă., fiind respinsă astfel propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor doi pe perioada urmăriri penale.

 

 

Ultima oră