Kelemen Hunor: Ministerul Culturii a primit o ofertă de cumpărare a fondului Cioran, în mandatul lui Paleologu

Kelemen Hunor: Ministerul Culturii a primit o ofertă de cumpărare a fondului Cioran, în mandatul lui Paleologu
Foto: evz.ro

Prezent vineri la reuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei, Kelemen Hunor a declarat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a primit încă din 2009 o ofertă de cumpărare a fondului Cioran de la cumnata acestuia, manuscrisele fiind evaluate de Biblioteca Naţională la 100.000 de euro şi scoase la licitaţie la Paris. Ministrul Culturii a răspuns unor întrebări referitoare la manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran care au fost vândute la licitaţie pe 7 aprilie, la Paris.

Referitor la o declaraţia fostului ministru al Culturii Theodor Paleologu, potrivit căreia ministerul ar fi primit o ofertă de a cumpăra aceste manuscrise în 2009, Kelemen Hunor a declarat că Paleologu avea tot timpul să cumpere manuscrisele, întrucât mandatul lui s-a terminat în decembrie 2009.

„Mi-a lăsat nu doar o moştenire grea, dar şi un buget insuficient”, a spus Kelemen.

Hunor a confirmat că, în 2009, Ministerul Culturii a primit oferta de a cumpăra manuscrisele, iar în 2010, Biblioteca Naţională a României a făcut o expertiză pe baza acestei oferte venite din partea Eleonorei Cioran, cumnata lui Emil Cioran şi moştenitoarea documentelor.

„Ne pregăteam să cumpărăm de la moştenitorii lui Cioran, între timp lucrurile s-au complicat. De licitaţie n-am ştiut decât cu câteva zile înainte”, a spus Kelemen. „Sigur, îmi pare rău că nu am putut participa, neavând nici buget, neştiind nici de licitaţie. Într-un fel, mă bucur totuşi că aceste manuscrise au ajuns în proprietatea statului”, a mai spus ministrul Culturii.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, cu o zi înainte de începerea licitaţiei de la Paris, că nu au făcut vreun demers pentru achiziţionarea acestora şi că nu au primit nicio sesizare privind vânzarea lor.