Klaus Iohannis, afaceri "Pas cu pas" în timpul vizitei din SUA: Şeful statului a încercat să-şi vândă cărţile la o recepţie oficială, încălcând chiar şi legile statului american

Klaus Iohannis, afaceri "Pas cu pas" în timpul vizitei din SUA: Şeful statului a încercat să-şi vândă cărţile la o recepţie oficială, încălcând chiar şi legile statului american
Foto: presidency.ro

Cele două volume din cartea ”Pas cu pas”, semnată de președintele Klaus Iohannis, au fost vândute la recepția oficială pentru românii din SUA, oferită de statul român la Consulatul României de la New York, potrivit jurnaliștilor de la flux24.ro.

Volumele au fost vândute la prețul de 15 dolari, fiind însoțite de autograful șefului statului.

Astfel de tranzacții sunt interzise de legea americană. Altfel spus, arată sursa citată, prin această acțiune, Klaus Iohannis ar fi încălcat, direct și prin intermediari, legile Statelor Unite ale Americii. În plus, președintele a folosit statul român și un eveniment plătit din bani publici pentru a câștiga bani dintr-o afacere privată.

Potrivit documentelor prezentate de flux24.ro, întreaga afacere a fost pregătită de funcționari diplomatici cu câteva săptămâni înainte de vizita lui Iohannis peste ocean. Una dintre persoanele implicate în această afacere este Doina Uricaru, șeful ICR New York.

Astfel, reprezentanții Consulatului din NY, ai Misiunii României la ONU și ai ICR New York au contactat mai multe organizații românești din New York cărorea le-au cerut să promoveze vânzarea cărții lui Klaus Iohannis la recepția de la New York. În plus, aceștia au cerut încasarea banilor prin organizații non profit care nu au dreptul să facă tranzacții de acest fel, ci doar să primească donații, conform legii americane, care încadrează astfel de fapte în categoria spălare de bani.

De asemenea, Flux 24 a obținut corespondența e-mail purtată de reprezentantul societății Dorul din New York, Cristian Pascu, care a trimis un mesaj românilor din New York și împrejurimi prezentând oferta:

”Dragi Membri activi & Simpatizanți ai Societății „DORUL”

Vă aducem la cunoștință că s-a pus în vânzare setul de două cărți scrise de Președintele Klaus Iohannis -„Pas cu Pas” ($5.00) și „Primul Pas” ($10.00) editate de editura Curtea Veche. Pe cale de consecință prețul total de achiziție (comunicat de editură), pentru cele două volume este de numai $15.00. Ocazionată de vizita Președintelui român la New York, volumele vor fi oferite cu autograful autorului. (…) Deoarece numărul de seturi este limitat, se va aplica regula „primului venit, primul servit” așa că vă încurajăm să acționați cu rapiditate, pentru cumpărarea setului amintit”.

În această afacere apare și numele lui Napoleon Săvescu, nașul de cununie al fiicei lui Vasile Blaga, Agathe, și al lui Ionuţ Rudeanu, cercetat de DIICOT pentru spălare de bani.

Banii obținuți din vânzarea cărților au ajuns la Societatea Dorul din New York, o organizație non profit, care ar trebui să trasmită mai departe sumele către editura din România care a tipărit cărțile semnate de șeful statului, mai notează Flux 24.

Întreaga afacere nu s-a dovedit a fi însă una de succes, doar 17 seturi de cărți fiind vândute, mai precizează surs citată, menționând că volumele nu au fost cupărate de români stabiliți în SUA, ci de angajații Consulatului, ai Misiunii la ONU și ai ICR.