Președintele Klaus Iohannis a participat vineri la ședința CSM, în care se prezintă raportului de activitate al Cosiliului și are loc alegerea noii conduceri a instituției.
În discursul susținut la începutul reuniunii, șeful statulului a lăudat activitatea CSM din ultimul an și a criticat repetatele atacuri ale unora dintre politicieni la adresa justiției. De asemenea, Iohannis și-a exprimat dezaprobarea față de felul în care au fost trecute prin Parlament legile justiției.
Klaus Iohannis, la CSM: Justiția, să rămână independentă. Am afirmat și o să mai afirm, spre disperarea unor politicieni, că cei cu probleme penale nu au ce căuta la conducerea statului
#DIRECT_ONE_wyr58x#
”Vreau să fac câteva remarci foarte scurte, legate de activitatea CSM, despre mersul justiției în România și, evident, despre legile justiției. Vreau să felicit între CSM-ul, dar și conducerea pentru activitatea din anul 2017, un an foarte complicat nu doar pentru justiție, dar și politic, pentru România, nu numai pentru CSM.
Nu știu dacă a mai fost un an în care CSM a avut așa o activitate intensă, complicată și cu impact puternic. Doamna președinte, vă felicit pentru felul în care ați condus CSM pe parcursul anului 2017.
Când am devenit președinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puțin scandal și mai multe rezultate. Atunci, mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt, anumite lucruri devin evidente și nu mai trebuie spuse în fiecare an. Dar surpriză, anumite lucruri, chit că sunt scrise în Constituție, sunt departe de a fi self evidente.
În România justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Eu o să fac orice îmi stă în puterea constituțională să vă ajut să garantați independența justiției. În acest demers veți avea în mine un partener și un susținător constant, pe care vă puteți baza. Dumneavoastră, CSM, garantați independența justiției în România.
Eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM și în 2017, și înainte să acționeze și să se implice pentru a garanta idependența justiției în România. Eu am toată încrederea în dumneavoastră că veți merge mai departe tot așa. Pentru România nu există altă cale”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a lansat noi critici la adresa politicienilor cu dosare penale, aflați în funcții înalte în stat.
”Vedem perindându-se pe la televiziuni diferiți politicieni de diferite coloraturi care ne spun lucruri surpinzătoare. Unii spun lucruri surprinzător de corecte, că justiția trebuie să fie independentă. Alții, dimpotrivă spun că justiția nu trebuie să-și facă de cap, și alte astfel de afirmații fundamental și constituțional deplasate. Faptul că se fac astfel de afirmații în spațiul public trebuie să ne dea de gândit foarte serios.
Independența justiției nu se poate discuta. Trebuie să existe, face parte din valorile de bază, din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim în România. Face parte din valorile UE.
Foarte multe discuții s-au purtat despre ce fac judecătorii, procurorii. În general, a apărut un entuziasm de a discuta în spațiul public de ce se întâmplă în sistemul de justiție. Având în vedere că avem persoane urmărite penal, judecate, condamnate penal chiar la conducerea statului, nu e de mirare.
Am afirmat și o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta la conducerea statului, exact din acest motiv, pentru că dintr-un interes personal, ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție, dăunând încrederii cetățenilor în justiție.
Sistemul electoral a fost așa construit, că accesul acestor persoane a fost posibil. Nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcții înalte în stat. Eu sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituția, este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în Constituție”, a mai spus președintele.