La Timișoara, lipsa căldurii a închis mai multe școli decât pandemia de COVID-19

La Timișoara, lipsa căldurii a închis mai multe școli decât pandemia de COVID-19
Sursa foto: Pixabay

Lipsa căldurii a închis în Timișoara mai multe școli decât pandemia de COVID-19. Dacă două școli sunt închise complet din cauza infectărilor, elevii din patru unități de învățământ au trecut în online din cauza frigului din clase.

„În medie sunt 16 grade în clase. Noaptea sunt temperaturile foarte scăzute, iar noi dimineața deschidem toate geamurile. Copiii au stat două zile și au tremurat, au stat îmbrăcați, e greu. E un disconfort mare și este pusă în pericol sănătatea lor, având în vedere și situația pe care o traversăm acum. Acesta a fost motivul pentru care noi am luat această hotărâre. Am luat decizia ca 14 zile să stăm în online”, a declarat Carmen Cerasela Bociu, directorul Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara, potrivit Libertatea.

Peste 5.000 de elevi au fost trimiși acasă, ca să nu înghețe în clase. Colterm, societatea de termoficare a Timișoarei, a început abia de luni să furnizeze căldură, dar caloriferele timișorenilor abia se dezmorțesc. Explicația este că furnizarea de agent termic se face la parametri reduși, „plecarea din punctele și centralele termice fiind reglată la 35 de grade Celsius”.

În unele zone din oraș nu s-a pornit deloc căldura, fiind afectate 11 puncte termice, unele din apropierea școlilor. Primăria Timișoara și Colterm implementează un proiect de „retehnologizare a sistemului de termoficare”, cu fonduri europene.

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, crede că de săptămâna viitoare se vor încălzi totuși caloriferele în școli, motivând că acesta este angajamentul pe care și l-au luat constructorii care lucrează pentru proiectul de retehnologizare. „Toate aceste lucrări vor fi închise în această săptămână. Vorbim de blindajul final prin care rețeaua va fi conectată la rețeaua centrală a Colterm și în același timp despre izolare și despre conectarea finală a tuturor consumatorilor. Deci, săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare, toate aceste puncte termice vor fi funcționale și vor funcționa. (…) Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic”, a explicat Lațcău.

Ultima oră
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)
17:02 - Valeriu Gheorghiță anunță maraton de vaccinare la fiecare sfârşit de săptămână, în București, până la finele anului. Lista centrelor (VIDEO)