Laura Codruța Kovesi: Dosarul Dragnea, finalizat. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ

Laura Codruța Kovesi: Dosarul Dragnea, finalizat. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri, că dosarul în care Liviu Dragnea este cercetat pentru fraudă la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu a fost finalizat şi i-a fost înaintat pentru verificarea legalităţii soluţiei date de procurorul de caz.

„În ceea ce priveşte dosarul privind suspiciunile de fraudă la referendum, în care este implicată o persoană care deţine o funcţie importantă în stat, dosarul a fost finalizat, urmărirea penală a fost finalizată. Procurorul mi-a prezentat un proiect de soluţie. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ în perioada imediat următoare. Este vorba de cazul Dragnea”, a spus șeful DNA pentru Agerpres.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus miercuri încetarea delegării procurorului Lucian Papici, cel care s-a ocupat de ancheta în cazul Dragnea, în funcţia de şef al secţiei I din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit unor surse judiciare, încetarea delegării lui Papici la şefia Secţiei I din DNA a venit după ce procurorul a finalizat ancheta în dosarul privind frauda de la referendum.

Potrivit DNA, Dragnea este acuzat de asociere pentru săvârșirea unor infracțiuni și de instigare la cumpărarea voturilor, dar şi de a-și fi folosit influența pentru a aduce la vot minori sau ”persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală.”

Dragnea ”a inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului”, arată DNA.

”A fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă”, mai spus procurorii.

DNA a investigat presupuse fraude la referendum în mai multe județe din țară printre care Teleorman, Olt şi Gorj, Mehedinți, Vrancea, Alba și Cluj.