Locatarii unui bloc din Sibiu refuză categoric reabilitarea imobilului. Motivele sunt de-a dreptul halucinante

Locatarii unui bloc din Sibiu refuză categoric reabilitarea imobilului. Motivele sunt de-a dreptul halucinante
Sursa foto: Facebook

Locatarii unui bloc din Sibiu sunt de neclintit în ceea ce privește reabilitarea termică din fonduri europene a imobilului. Conspiraționismul i-a făcut pe o parte dintre ei să creadă că, după reabilitare, pierd proprietatea pereților exteriori ai blocului. Alți vecini se tem că sunt mințiți atunci când li se spune că este vorba despre fonduri nerambursabile și cred cu tărie că nu este nimic altceva decât un împrumut, pe care ei vor trebui să-l achite mai târziu sau mai devreme. Însă, astea nu sunt toate motivele pe care le invocă locatarii blocului.

Pentru ca un bloc să fie inclus în Programul european de reabilitare termică, este nevoie de acordul tuturor locatarilor. Însă, într-un imobil de pe strada Uzinei din Sibiu, discuțiile dintre vecini s-au transformat rapid într-o dezbatere aprinsă, unde fiecare își susține argumentul cu teorii care nu sunt nimic altceva decât efectul dezinformării. Unii dintre proprietari au fost convinși că finanțarea europeană nu este, de fapt, nerambursabilă, ci un împrumut mascat, iar temerile au luat amploare pe grupul asociației de locatari, potrivit Observator News.

Motivul invocat de o locatară care a refuzat reabilitarea imobilului

Chiar dacă autoritățile și administratorul blocului i-au asigurat pe localnici că nu este nevoie să plătească nimic pentru anvelopare, scepticismul a rămas la cote înalte. O parte dintre proprietari au refuzat categoric să semneze documentele necesare, iar argumentele lor au fost dintre cele mai diverse.

Una dintre locatare este convinsă că scopul real al reabilitării nu este îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, ci un plan ascuns de „acaparare a proprietății” de către „structuri suprastatale”. Mai exact, femeia susține că, după finalizarea lucrărilor, pereții exteriori nu le vor mai aparține lor, ci Uniunii Europene.

După ce toate eforturile oficialilor s-au demonstrat a fi în zadar, dosarul blocului nu a mai fost depus, iar clădirea construită în perioada comunistă, va rămâne neizolată.

Doar 11 asociații de proprietari au fost de acord cu programul de reabilitare

Însă, situația de pe strada Uzinei nu este un caz izolat. Potrivit autorităților locale, doar 11 asociații de proprietari au depus actele necesare pentru a fi incluse în programul european de reabilitare termică, dintr-un total de 230.

Reticența locatarilor în a accepta  accepta lucrările de modernizare rămâne o provocare pentru autorități și poate fi considerată un efect al dezinformării. Până când locatarii vor fi convinși de beneficiile programului, multe dintre blocurile vechi ale orașului vor continua să piardă căldură și bani, iar locatarii vor rămâne cu facturi mai mari la întreținere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`