Ludovic Orban, despre prelungirea stării de alertă: Nu avem încă avizul Consiliului Legislativ. Luni trebuie să facem CNSU şi şedinţă de Guvern astfel încât să adoptăm prelungirea

Ludovic Orban, despre prelungirea stării de alertă: Nu avem încă avizul Consiliului Legislativ. Luni trebuie să facem CNSU şi şedinţă de Guvern astfel încât să adoptăm prelungirea
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban, a anunțat, joi, în debutul ședinței de Guvern, că până acum nu a fost dat avizul Conisliului Legislativ pe actul normativ care prevede prelunirea stării de alertă de la 15 septembrie. În aceste condiții, prim-ministrul a declarat că, luni, va trebui convocată o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), după care trebuie să aibă loc o ședință de Guvern în care să fie aprobată hotărârea referitoare la prelungirea stării de alertă.

Actul normativ ar urma să cuprindă și prevederi legate de regulile care vor trebui respectate în ziua votului.

Guvernul nu are încă avizul Consiliului Legislativ necesar pentru prelungirea stării de alertă

„Deci nu avem încă avizul Consiliului Legislativ. Dacă nu îl avem ca să îl adoptăm azi, asta înseamnă că luni trebuie să facem CNSU şi şedinţă de Guvern astfel încât să adoptăm prelungirea stăriide urgență (de alertă – n.r.). Solicitaţi Consiliului Legislativ să dea cât mai repede avizul. Sunt prevederi legate de ziua votului care trebuie introduse în ziua votului şi mai sunt câteva măsuri de relaxare în anumite domenii”, a spus Ludovic Orban la începutul ședinței Executivului.

Nelu Tătaru: Propunerea Ministerului Sănătăţii este de prelungire a stării de alertă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că recomandarea sa este aceea de prelungire a stării de alertă în contextul în care luna septembrie este una dificilă pentru că în această perioadă va începe noul an școlar și vor avea loc alegerile locale.

„După cum vedem şi evoluţia, suntem pe un platou. Propunerea Ministerului Sănătăţii este de prelungire a stării de alertă”, a declarat ministrul Sănătății.

România se află în stare de alertă din data de 15 mai, după două luni în care pe teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus. De atunci, starea de alertă a fost prelungită, succesiv, cu câte 30 de zile, ultima dată, fiind prelungită la jumătatea lunii august până la data de 15 septembrie.

În ceea ce privește felul în care evoluează situația epidemiologică în România, ministrul Sănătății a declarat miercuri că ne aflăm într-un „platou dințat” din a doua fază a primului val. Totodată, Nelu Tătaru a precizat că este de așteptat să apară și un al doilea val al pandemiei.

”Noi suntem într-un platou, într-un platou din ăla dinţat, să-i spunem, al celei de-a doua faze sau a doua cocoaşă din primul val. Este o lună grea luna septembrie, prin precauţiile pe care trebuie să le asumăm şi să le respectăm toţi.

Am avut un 1 septembrie cu reluarea activităţii în restaurante, cu reluarea activităţilor în teatre şi cinematografe, cu reîntoarcerea populaţiei din concedii şi aglomerarea transportului în comun.

Va urma 14 septembrie cu deschiderea şcolilor, iar, la fel, o supraaglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegerile de pe 27”, a declarat Nelu Tătaru.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 1.380 de noi cazuri deCOVID-19, în creștere față de ziua precedentă. De asemenea, a crescut și numărul de teste efectuate în același interval -25.185.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 760 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Totodată, autoritățile transmit că 47 de pacienți cuCOVID-19au decedat, cu 4 mai puțin ca în ziua precedentă. În acest moment, la ATI sunt internate 459 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirus.