Lumânările de parafină cu fitil de plumb sunt nocive

Lumânările de parafină cu fitil de plumb sunt nocive
Foto: creativecandlebaskets.com

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, lumânările din parafină, cu fitil de plumb dăunează sănătăţii, relatează Green Report.

Lumânările de parafină sunt folosite mai ales în perioada de Paşte şi sunt nocive, spre deosebire de lumânările din ceară de albine, sau ceară de soia, care nu reprezintă niciun pericol.

Cercetătorii mai susţin că în timpul arderii, lumânările din parafină elimină susbtanţe posibil cancerigene, respectiv naftalen sau formaldehide.

Nicio măsură de siguranţă în România

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorului susţin că nu au auzit de un astfel de studiu, ori că lumânările de parafină, cu fitil de plumb sunt nocive, atât omului, cât şi mediului.

„Nu am auzi ca lumânările din parafină să fie periculoase pentru sănătate. De ce ar fi, când parafina se foloseşte şi în tratamente medicale? Oricum, Ministerul Sănătăţii nu a dat nicio reglementare prin care lumânările din biserici să fie interzise sau socotite toxice”, a declarat un reprezentat al Biroului de Presă din Ministerul Sănătăţii, citat de sursa menţionată.

Nici cei de la Protecţia Consumatorului nu au primit vreo reclamaţie, în care consumatorii să se plângă de toxicitatea lumânărilor.

Conform medicului de familie Mariana Dumitru, fumul de lumânare agreavează astmul şi „cauzează simptome alergice sau irită caile respiratorii. Naftalenul, cât şi formaldehidele sunt susbtanţe posibil cancerigene”.

Fabrică de lumânări ecologice, la Popeşti-Leordeni

Potrivit Arhiepiscopiei Bucureştilor are în Popeşti-Leordeni o fabrică de lumânări, nouă, care, conform reprezentanţilor instituţiei, corespunde cu standardele europene în ceea ce priveşte poluarea.

„Există standarde europene de producere a lumânărilor pe care fabrica din Popeşti-Leordeni le repesctă, iar în bisericile din Bucureşi şi din împrejurimi se vând astfel de lumânări care nu poluează”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, citat de Green Report.

Parafina

Parafina este un reziduu al industriei petroliere, albit şi texturizat cu acrolyn, un produc cancerigen recunoscut.

Statele Unite ale Americii şi Australia sunt singurele ţări care au interzis utilizarea plumbului în fitilul lumânărilor, după ce cercetătorii au constatat că nivelul concentraţiei de plumb dintr-o încăpere în care ar lumânări depăşeşte nivelul maxim admis de zece ori.

Tags: