Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică, ca plata salariilor mărite ale judecătorilor și procurorilor, aprobate de conducerea sistemului judiciar, să fie eșalonată până în 2029.
Salariile au fost majorate prin creșterea valorii de referință la 605,225 lei, conform căreia sunt calculate veniturile magistraților, potrivit Adevărul.
În 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General au decis să majoreze retroactiv cu 25% salariile judecătorilor și procurorilor, invocând hotărâri judecătorești definitive și necesitatea uniformizării regulilor salariale. Creșterile se aplică începând din 2018 pentru toți magistrații și grefierii, impactând și pensiile speciale care vor crește în consecință.
Parchetul General a confirmat că mai multe hotărâri definitive, emise de instanțe precum Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești, au stabilit că personalul din justiție trebuie remunerat pe baza unui indice de salarizare de 605,225 lei, nu conform valorii stabilite prin legea salarizării unitare din 2017, de 484,18 lei.
Astfel, procurorul general Alex Florența a semnat ordinul care reglementează aplicarea noului indice de salarizare de la 7 decembrie 2018 și plata diferențelor salariale, în funcție de disponibilitatea fondurilor.
În martie 2023, președinta ÎCCJ, Corina Corbu, a emis un ordin care aplică majorarea salariilor judecătorilor începând cu 1 ianuarie 2018, urmat de un alt ordin în aprilie 2023, care extinde majorarea cu 25% la toate instanțele.
Această măsură va genera plăți retroactive substanțiale, estimându-se că fiecare magistrat ar urma să primească restanțe salariale de zeci de mii de euro.
Conform proiectului de ordonanță, plata acestor diferențe salariale restante va fi eșalonată între 2025 și 2029, în procente progresive, și ajustată cu rata inflației.