MApN s-a înțeles cu Lidl să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine. Instanța a respins înțelegerea

MApN s-a înțeles cu Lidl să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine. Instanța a respins înțelegerea

Pe 20 septembrie, o instanță a anulat înțelegerea extrajudiciară dintre Ministerul Apărării și supermarketul german Lidl, potrivit căreia un radar militar era dislocat, în favoarea unui depozit al Lidl, scrie jurnalista de investigații Mirela Neag, potrivit libertatea.ro.

Magistrații au respins înțelegerea dintre MApN și Lidl

Radarul din unitatea militară 01803 de la Cârcea, județul Dolj, face parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu.

Un judecător oprește, în ultimul moment, dislocarea unui radar NATO, în favoarea unei rețele germane de supermarketuri, compania Lidl.

Mișcarea mutării radarului a fost gândită chiar de Ministerul Apărării și de compania germană ca să nu se disloce un depozit Lidl. Radarul era acolo din 1998, depozitul s-a construit în 2021-2022, după ce firma a cumpărat teren de la primarul comunei unde e amplasată instalația militară.

Decizia judecătorească a Tribunalului Dolj care oprește mutarea a venit marți, 20 septembrie 2022.

În urmă cu 3 ani, Lidl a decis construirea unui depozit logistic pentru zona Oltenia. A început să caute un teren de aproximativ 250.000 de metri pătrați în județul Dolj. Prima dată a ales perimetrul comunei Ișalnița, situată la nord de Craiova.

Dar Lidl a fost direcționat, de diverși lideri locali, către comuna Cârcea, la 11 kilometri sud-est de Craiova, unde primarul Valerică Pupăză deținea un astfel de teren.

În iunie 2020, Lidl pornește semnarea unei serii de documente cu Valerică Pupăză, cu copiii acestuia și cu firma Vamagro, deținută de soția lui. Apar mai multe antecontracte de vânzare-cumpărare.  Pe 29 iunie 2020, Lidl România semnează un antecontract cu Valerică Pupăză în valoare de 2.513.620 de lei (519.000 de euro), ca avans pentru achiziționarea a 46.936 mp de teren intravilan situat în Cârcea.

Tot pe 29 iunie 2020, Lidl România semnează un antecontract cu VAMAGRO SRL (asociat unic și administrator Mihaela Pupăză) în valoare de 823.344 de lei (170.000 de euro), ca avans pentru achiziționarea a 78.933 mp de teren intravilan situat în Cârcea.  Publicația Indiscret.ro din Craiova a dedicat acestui caz cercetări îndelungate și a scos la iveală o multitudine de date.

Opt milioane de euro a plătit Lidl pentru întreaga suprafață de teren achiziționată, conform Indiscret. Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului.

Pe 22 martie 2022, MApN solicită, prin două acțiuni depuse la Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor.

La termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl: „Soluția pe scurt: Respinge cererea părților de a se lua act de tranzacția depusă la termenul de judecată din data de 13.09.2022. Repune cauza pe rol pentru continuarea judecății. Fixează termen de judecată la data de 18.10.2022. Dispune citarea părților. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 20.09.2022”.

Urmăriți B1TV.ro și pe